Як правильно сортувати сміття: Поради для франківців від активіста Романа Болейчука


Чому важливо в 21 столітті сортувати сміття та як правильно це робити?Роман Болейчук провів лекцію для франківських студентів.

Роман Болейчук - координатор кліматичної програми «Активуй енергію» та активіст у програмі "Зелені Мурахи". Хлопець вже 4 роки займається сортуванням сміття. Зізнається, що перший крок зробити було важко, розсортовував дома, хаотично, як наслідок все скидалося в одну урну. Роман наголошує, що потрібно мати терпіння і єдину ціль в голові- змінити світ та себе на краще.

Прийшли на лекцію бажаючі підтримати розвиток свого міста та люди, які хочуть змінити звички на більш правильні. Кореспондентка Бліц-Інфо теж побувала на заході і обрала кілька порад, які варто взяти до уваги тим, хто хоче навчитись правильно сортувати сміття:

Пов’язане зображення

1. Папір, скло, пластик і метал-  ці 4 фракції складають 40% вашого хатнього сміття. Потрібно організовувати простір для сортування вдома. Важливо як ви це зробите і наскільки відповідально поставитесь до цього. Спочатку потрібно приділити цьому заняттю більше часу, а далі все піде легко.

2. Контейнери, ящики та пакети для сміття краще встановлювати на кухні, або ж на балконі. А під умивальником замість одного баку для сміття, поставити ще декілька, на інші відходи.

Цікавий факт: Одна особа за рік викидає 300-400 кілограмів сміття.

3. 20% від всієї кількості сміття - паперові відходи.

Пакети від молока та йогурту, з твердим шаром паперу – не переробляють в Україні, їх можна складати дома, а потім викидати в спільних бак, або ж менше купувати. Альтернатива- купувати молоко зі своєю тарою. В маркеті молочні продукти в ідеалі брати в скляних та прозорих пластикових пляшках.

Пов’язане зображення

Цікавий факт: Паперові чеки, що дають в магазині- не переробляються.

4. Не варто викидати брудні пляшки, бо пізніше, коли їх переробляють, дуже важко мити.

5. Пакети бажано використовувати повторно, а потім вже здати на переробку. Альтернатива поліетилену - екоторбинки, які можна купити або пошити самостійно.

6. Не рекомендується користуватися одноразовим посудом. Забудьте за нього.

7. В Україні переробляється тільки прозорий поліетилен, всі інші сміло кидайте в загальних бак.

8. Скло сортують по кольорах. Не переробляється посуд для готування в духовці, бо це термосило, в якого інша фактура.

9. Скло має бути чистим: використали, помили, поставили в місце, де зберігаєте інше скло. За здачу скла в пункті прийому вам можуть заплатити гроші.

Результат пошуку зображень за запитом

Цікавий факт: Флакони від парфумів теж приймають, проте потрібно зняти всі металеві деталі.

10. Метал після використання обов’язково помити та сплюснути.

Цікавий факт: З перероблених алюмінієвих бляшанок виготовляють рами для велосипедів.

11. Ні в якому разі не викидайте батарейки. Є достатньо магазинів та торгових центрів, де ви можете залишити батарейки.

Результат пошуку зображень за запитом

Цікавий факт: Батарейка забруднює 10 м/кв та вбиває їжака.

12. Лампочки «економки» не можна викидати в загальні баки зі сміттям. Їх треба утилізувати, проте за це вам потрібно буде заплатити 4-5 гривень. Альтернатива- світлодіодні лампи, вони довго прослужать та не мають в собі ртуті та газів.

13. Для органічних відходів найкраще підійдуть спеціальні баки. Бюджетний варіант для компостування у себе вдома- це  ЕМ -Контейнер. В інтернеті він коштує 150-170 грн.Це відерце з краником та круглою підставкою всередині, щоб органіка не торкалася денця. Ви можете зливати рідину, яка утворюється, не відкриваючи відра і поливати нею квіти, це відмінне підживлення для кімнатних рослин.

Такий бак варто тримати на балконі або на кухні. Зіпсуту їжу не варто кидати у бак, лише лушпиння,шкірку від банану чи картоплі , залишки круп і тп.

Карта пунктів прийому вторсировини тут.
Ви зможете знайти пункти прийому пластику, паперу, скла, металу у вашому районі міста. 
Здати "сміття" та отримати за нього гроші, а також, зробити Франківськ чистішим.