Як правильно вибирати м'ясо. Корисні поради від Центрального ринку


Свіже м’ясо, реберця, підчеревина, сало та різні делікатеси Ви завжди знайдете в м’ясному відділі Центрального ринку, який розміщений на 2-му поверсі нового корпусу.

Продавці пропонують широкий асортимент м’ясної продукції за доступними цінами, йдеться на сайті Центрального ринку.

Все м’ясо українське, в основному з Івано-Франківської, Закарпатської і Львівської областей. Перед тим, як потрапити на прилавок, воно проходить ретельну лабораторну перевірку, яку здійснюють фахівці державної ветеринарної лабораторії, що працює в структурі Центрального ринку. 

М’ясний павільйон починає працювати з 8 ранку. Продавчиня Ганна зазначає, що зранку м’ясо дорожче, бо найсвіжіше, а після обіду дешевшає на 5, а іноді і на 10 гривень.

«Але чим пізніше, тим менший вибір», – каже пані Ганна.

Яловичину на ринку зараз можна купити за 95-145 гривень, телятину за 100-130 гривень, свинину за 95-120 гривень, ребра чи грудинку – 75-90 гривень, свинину на кістці – 95-125 гривень, сало – 70-100 гривень, баранина – від 70 до 120 гривень за кілограм.

При виборі м’яса продавці ринку насамперед рекомендують звертати увагу на його зовнішній вигляд. Кольори свіжих яловичини та свинини мають специфічну відмінність. Колір свіжої свинини – від червоного до темно-бордового. Свіжа ж яловичина має яскравий червоний колір. Натомість колір баранини залежить від того, наскільки вправно відбувся забій. Якщо тварину забити неправильно, то воно темнішає, стає чорним. 

М’ясо не повинне мати сторонніх запахів. Також воно має бути прохолодним і пружним – ямка після натискання пальцем повинна вирівнюватися. 

Ще слід звернути увагу на жир, навіть якщо Ви збираєтеся його зрізати. У якісного продукту він повинен бути чисто-білим. Чим жовтіший жир – тим жорсткіше буде м’ясо. 

Для тих, кому важко визначитись, продавці підкажуть, яке м'ясо краще обрати для тих чи інших страв.

«Для смаження більше підходить вирізка, а для варіння й тушкування найкраще купити грудинку. Ошийок зі свинині ідеально підійде на шашлик чи печеню. Водночас для приготування фаршу краще купляти телячий та свинний окіст», – розповідає продавчиня.