Як правильно вийти з посту. Поради прикарпатського гастроентеролога


Вже за декілька днів українці святкуватимуть величне свято – Різдво Христове.

Як вже заведено, до свят наш народ готується старанно та особливо, люди вважають, що різдвяний стіл має бути багатим на різні страви та смаколики, які не завжди є корисними. Але зазвичай, надмірне споживання їжі може нашкодити нашому здоров’ю, повідомляє Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Як правильно вийти з посту, щоб не нашкодити здоров’ю? Скільки часу для цього потрібно? Що можна їсти на Різдво? Яким стравам надати перевагу, а від яких краще відмовитися? На ці та інші запитання відповіда лікар-гастроентеролог Наталія Ветоха.

Різдвяний піст триває 40 днів, хтось його дотримується строго, тобто обмежує себе у молочних та м’ясних продуктах, солодощах тощо. А є люди, котрі не дотримуються посту, або ж частково постять. Але усім треба звернути увагу на те, як правильно вийти з посту і не переїсти в час свят.

«Ми самі повинні розуміти, що не можна сісти за стіл і наїстися в перший же день свят. Якщо ви хочете спробувати усе, що є на столі, то не варто робити відразу – страви не потрібно змішувати. Їсти потрібно малими порціями 5 разів на день. Адже коли людина їсть кожні три години то відповідно їжа краще перетравлюється і відповідно шлунок не страждає від важкості та дискомфорту. Якщо ви ввечері все таки переїли, то зранку випийте склянку води з лимоном», – каже гастроентеролог.

Наталія Ветоха зазначає, що велике значення має культура харчування. Потрібно звертати увагу на продукти, якими ви харчуєтеся. Сьогодні є безліч рецептів приготування найрізноманітніших страв, які не шкодять організму.

«Салати краще заправляти не майонезом, а йогуртом, або ж робити соуси в домашніх умовах. Якщо вживаєте алкогольні напої, то шампанське краще замінити на вино. Адже шампанське чи інші газовані напої сприяють знешкодженню кислотності шлункового соку, відповідно їжа погано перетравлюється», – пояснює лікар.

Якщо ви все ж таки наберете зайві кілограми за період свят, не засмучуйтеся. Гастроентеролог радить не впадати у відчай та відразу «сідати» на дієту, адже такі дії будуть стресом для організму. Потрібно не їсти страви які містять цукор, а також копчені продукти та кондитерські виробів. Натомість вживати відварене м’ясо та рибу. Дуже корисно зробити два розвантажувальні дні в тиждень. Але людям похилого віку та особам з порушенням шлунково-кишкового тракту до цього питання треба підходити обережно, а краще проконсультуватися з фахівцем.

Наталія Ветоха розповідає, що з кожним роком менше пацієнтів звертаються до гастроентеролога після свят. Це пов’язано з тим, що люди почали слідкувати за своїм харчуванням та вести здоровий спосіб життя. Сьогодні навіть молодь приходить перед святами і питає в лікаря порад, як харчуватися в період свят, щоб не нашкодити здоров’ю.

Читайте нас у FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!