Як привчити дітей їсти корисну їжу


Всі діти різні. Якщо якийсь продукт викликає огиду, до блювоти і нервових зривів, не треба насилувати себе і дитину. Спробуйте або інший продукт з цієї групи, або почекайте рік.

Повноцінний раціон важливий, але не настільки, щоб через одного недоотриманого продукту вважати життя дитини зруйнованим і впадати в депресію, розповіла оториноларинголог Марія Євдокимова, пише 24 канал

До дітей треба ставитися з повагою. Вислуховувати їхню точку зору. Але всі фінальні рішення приймаєте ви, і тільки ви, разом з чоловіком. Адже якщо трирічна дитина хоче вибігти на проїжджу частину без вас, ви спокійно і твердо забороните, і не будете відчувати провини з цього приводу?

Так ось і в інших питаннях, якщо ви не згодні з дитиною або справа стосується здоров'я, можна спокійно і твердо не дозволяти. 

Ці поради можуть здатися вам занадто простими або, навпаки, нездійсненними, але у 95% дітей це працює, наберіться терпіння, середній термін – близько 4-5 місяців:

  1. Ваше завдання не змусити дитину їсти певний продукт, а навчити харчуватися правильно. Процес цей не швидкий, але більш ніж реальний.
  2. Дуже часто батьки скаржаться, що дитина їсть печиво чи шкідливу їжу замість овочів і фруктів. Достатньо не купувати додому шкідливі продукти. І пояснювати дитині, чому ви так робите – тому що це може негативно вплинути на здоров'я і тому що ви не хочете їсти таку їжу.
  3. Ви не даєте дитині перекушувати між прийомами їжі. Зовсім. Єдиний допустимий варіант – овочі і фрукти, які повинні бути у вільному доступі завжди.
  4. Ви не готуєте дитині окрему їжу. Ви готуєте для себе, смачну і корисну їжу. І даєте це ж дитині. Половину вашої тарілки займають овочі, чверть – вуглеводи (макарони, каші), чверть – білок (риба, м'ясо, бобові). Якщо дитина відмовляється їсти – ніякої проблеми в цьому немає. Ви спокійно прибираєте тарілку зі столу і не даєте ніякої їжі до наступного прийому їжі, ви виключаєте будь-яку можливість випадкових перекусів. Не треба нервувати, дитина не помре від голоду не поївши. Ви поважаєте право дитини на відмову від їжі, але і поважаєте своє право вибирати для своєї дитини правильне харчування (до речі, в дитячому садку не підлаштовуються під кожну дитину, при цьому більшість дітей їдять те, що дають. 
  5. Ви готуєте разом з дитиною хоча б раз на тиждень.
  6. Ви хоча б раз на день їсте всією сім'єю. Красиво накриваєте на стіл. прикрашаєте тарілки. Ви розмовляєте за столом, обговорюєте, як пройшов в день, а не сидите в телефонах. Ви дотримуєтеся розкладу – сніданок, обід, полуденок і вечеря приблизно в один час.
  7. Два рази в тиждень ви даєте рибу або морепродукти на вечерю та овочі без гарніру.
  8. Ви ніколи не використовуєте їжу як покарання або заохочення.
  9. Ви не купуєте солодощі з запасом, а лише для разового споживання.