Як регулювати перегрів квартир і зекономити на платіжці? Поради від франківських тепловиків


Щороку у теплий період зими деякі франківці нарікають на перегрів окремих житлових квартир у багатоповерхівках з централізованим опаленням.

У чому причина виникнення подібних явищ і як це мінімізувати? Про це йдеться на сторінці "Теплокомуненерго".

Як розповідає заступник директора із розрахунків та реалізації теплової енергії Ігор Угриновський, перегрів квартир здебільшого виникає під час аномально теплої зими.  Коли вночі температура зовнішнього середовища опускається суттєво нижче нуля, а вдень сягає десятка градусів «плюс». Як боротися із цими явищами? Існує декілька шляхів вирішення цього питання.

"Котельні нашого підприємства в основному працюють в автоматизованому режимі відповідно до температурних графіків і температури зовнішнього середовища. У нічний час, котли підтримують необхідну температуру теплоносія, аби забезпечувати комфортні умови в оселях абонентів. При настанні денних плюсових показників температури зовнішнього середовища робота котлоагрегатів практично зупиняється. Проте обсяг нагрітого теплоносія в системі залишається досить значним.

Тому, навіть при відключенні котлів у теплий період доби, нагрітий попередньо теплоносій не може миттєво знизити свою температуру і інерційно продовжує постачати теплову енергію до осель. Саме тому, здебільшого, і виникає ефект перегріву квартир.
Як вплинути на цей процес? До цього часу в будинкових системах ще подекуди застосовується застарілий на сьогодні метод місцевого регулювання теплоносія за допомогою гідроелеваторів", - пояснює комунальник.

Проте сучасна модернізація внутрішньобудинкових мереж передбачає встановлення в квартирах радіаторних терморегуляторів – приладів, що дозволяють в кожній кімнаті власником квартири отримувати необхідну кількість тепла. Встановлення цих приладів дає економію теплової енергії до 20%. А ринок, на сьогодні, пропонує широкий вибір як конструктивних рішень так і цінових показників.

Наступним кроком має стати встановлення на кожному стояку багатоквартирного житлового будинку балансувальних клапанів, які дозволяють кожному стояку отримувати необхідну кількість тепла. Ці прилади забезпечують відсутність перегріву чи недогріву окремих стояків, усувають проблему, спричинену збільшенням споживання тепла окремими мешканцями будинку. Як наслідок, - встановлення цих приладів дає економію до 10% тепла.

Таким чином, якщо провести навіть таку, найпростішу модернізацію внутрішньобудинкових мереж, обсяги загальноспожитої теплової енергії цілого будинку також суттєво знизяться, що позначиться на зменшенні суми в платіжках.

Для реалізації цих технічних рішень необхідно виготовити проєкт і провести роботи згідно з ним. Ці варіанти є різні за вартістю, тому мешканці можуть вирішити, який з них найбільш влаштовує.

Водночас, найоптимальніший шлях модернізації, це - встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в житлових будинках. Існуюча автоматизована електронна система контролю за температурою зовнішнього середовища здійснює відповідну плавну регуляцію подачі теплоносія до квартир. Встановлення ІТП дає економію споживання теплової енергії до 30%. Проте вартість ІТП на сьогодні сягає понад 40 тис. грн.
Завдяки плідній співпраці нашого підприємства із Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFCО) на сьогодні в обласному центрі вже встановлено 59 ІТП. Триває співпраця нпідприємства з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР). Одним із напрямків реалізації Проекту № 39004 передбачено «Поставку та встановлення 170 індивідуальних теплових пунктів» в межах обласного центру. Це буде суттєвим напрямком вирішення економії теплової енергії для абонентів «ІФТКЕ», адже кошти з мешканців багатоповерхівок на встановлення ІТП залучатися не будуть.