Як спати можна, а як не варто: Цікаві факти


Мало хто задумується над тим, як саме впливає на організм положення тіла під час сну. Та деякі пози бувають корисними, а деякі навпаки – шкідливими.

Якість сну залежить не лише від зручного ліжка, а й від положення тіла, адже йде напруження різних м’язів, від цього міняється кровопостачання органів та глибина дихання, передає Ukrhealth.

Сон на спині

Однозначний лідер, за загальним переконанням — поза на спині. Спати на спині корисно не тільки для м’язів спини (а з руками вздовж тулуба — ще й для шиї), але і для хребта – ваш матрац чесно виконує свою роботу. Спати на спині і косметологи радять — на відміну від інших поз, ця не сприяє появі зморшок.Єдиною негативною стороною такої позиції є хропіння. 

Сон на спині

Сон на боці

Поза сну на боці — одна з найпоширеніших; серед її варіацій і поза зародка, і засипання, випроставшись на якій-небудь стороні. Більшість людей сплять в одній з цих позицій, і не дарма: це не викликає болю в спині і шиї, а також не сприяє хропінню. Більш того, при сні на лівому боці поліпшується кровообіг, що позитивно позначається на роботі серця.Сон на боці

І все ж ця поза володіє істотними недоліками у порівнянні з першою. Так, наприклад, сон на боці ускладнює глибоке дихання і може чинити тиск на печінку, шлунок і легені. Після проведеної в такому положенні ночі можуть боліти руки і плечі, особливо якщо ви спираєтесь головою на одну руку, а сон на правому боці і зовсім викликає печію.

Сон на животі

Ця поза викликає найбільше побоювань у лікарів. Єдині позитивні сторони сну на животі — це відсутність хропіння і апное (зупинки легеневої вентиляції більш ніж на 10 секунд).

Лікарі не радять спати на животі, адже хребет перебуває без опори

Неприємних же наслідків можна нарахувати безліч, через що фахівці не радять спати на животі. Під час сну на животі хребет виявляється без опори, а поворот шиї на одну або іншу сторону (який неминучий, якщо тільки ви ще не навчилися дихати через подушку) часто викликає біль в шиї та спині. На шкірі така позиція також негативно позначається і прискорює процес утворення зморшок і набряків з одного боку обличчя.