Як треба люструвати Прикарпаття - франківська молодь оприлюднила декларацію


Активісти івано-франківського Євромайдану визначилися з критеріями, згідно з якими слід очистити органи влади від корупціонерів і некомпетентних управлінців.

Своє бачення люстрації вони виклали в Декларації. 

Текст Декларації наводимо повністю:

 

Декларація

Про громадську люстрацію на Прикарпатті

Українське суспільство хоче захисту від повернення до диктатури, тому й потребує запровадження процедури люстрації. Люстрацію ми розуміємо як процедуру очищення влади, яка повинна проводитись за чіткими правилами і процедурами. Це необхідний етап для демократичного поступу нашої країни та початку проведення справжніх реформ. Для проведення люстрації необхідно прийняти спеціальний Закон, який повинен містити чіткі критерії і процедури. Однак відсутність закону не забороняє громадськості ініціювати процес громадської люстрації. Більше того, такий процес буде поштовхом до якнайшвидшого прийняття необхідного люстраційного законодавства. Громадська люстрація полягає у виявленні та моральному осуді конкретних осіб та організацій, що були причетні до побудови диктаторського режиму в Україні та порушень прав і свобод громадян.

Якщо громадянин у період із 2011 р. до 2013 р. підпадав під нижче перелічені критерії то він повинен бути негайно звільнений із займаної посади і немає морального права бути державним службовцем, службовцем органу місцевого самоврядування, балотуватись до органів місцевого самоврядування, бути членом виконавчого комітету міської ради, керівником державного підприємства, працівником міліції, балотуватись до Верховної ради України, бути суддею та працівником прокуратури, зокрема:

1.         Голови місцевих державних адміністрацій та їхні заступники.

2.         Керівники структурних підрозділів Обласної державної адміністрації, а саме директори департаментів та їхні заступники, начальники управлінь та їхні заступники.

3.         Керівники та їхні заступники територіальних відділень центральних органів виконавчої влади і територіальних відділень центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом.

4.         Голова та його заступники окружного адміністративного суду, місцевого господарського суду та апеляційного суду, голови та їхні заступники місцевих загальних судів.

5.         Області, районні, міськрайонні, міські прокурори та їхні заступники, керівники відділів і управлінь обласної прокуратури.

6.         Керівники територіальних відділень державних підприємств.

7.         Депутати місцевих рад члени депутатської фракції «Партії регіонів». Також щодо них сесія місцевої ради повинна розпочати процес їхнього відкликання згідно п.3 ч.1 ст.37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

8.         Члени політичної партії «Партія регіонів», Комуністична партія України, Комуністичної партії радянського союзу, ВМГО «Молоді регіони» та ВГО «Український вибір».

Ми вимагаємо від влади щоб призначення на керівні посади в місцеві державні адміністрації, територіальні відділення центральних органів виконавчої влади, територіальні відділень державних підприємств, органи внутрішніх справ та прокуратури відбувались лише шляхом публічного та прозорого конкурсу, проходження люстрації та на основі таких критеріїв:

1.      ПРОФЕСІЙНІСТЬ

Кандидати повинні мати закінчену профільну або суміжну вищу освіту, позитивні рекомендації та управлінський досвід не менше двох років;

2.      ДОБРОЧЕСНІСТЬ

Майбутні керівники не можуть мати корупційної історії, тобто щодо них не повинні існувати обгрунтовані підозри у причетності до корупційних правопорушень. Вони також не можуть бути причетними до порушень прав і свобод людини. При цьому йдеться не тільки про підозри, які висувалися державними органами, але насамперед про ті, які з’явилися внаслідок журналістських розслідувань засобів масової інформації та авторитетних громадських організацій.

3.      ПРОЗОРІСТЬ СТАТКІВ

Майбутні керівники повинні оприлюднити свою декларацію про майно, доходи і витрати до розгляду питання про призначення на посаду і оприлюднювати в подальшому щорічно відповідно до законодавства та високого суспільного запиту на прозорість. При цьому задеклароване майно і доходи повинні відповідати реальному стилю життя особи.

4.      ПІДЗВІТНІСТЬ

Нові керівники щонайменше протягом тижня з моменту призначення мають ознайомити суспільство зі стратегічними завданнями підрозділу та що два місяці звітувати перед суспільством про виконану роботу;

5.      НОВА ГЕНЕРАЦІЯ

Суспільство очікує побачити на держаній службі нові молоді обличчя з незаплямованою репутацією, авторитетом серед професійних кіл та журналістів, з новими ідеями та якісною освітою які раніше не були на державній службі та на службі в органах місцевого самоврядування.

Галицький кореспондент