Як тварини спілкуються між собою: 5 найбільш вражаючих способів


Всі знають, що тварини вміють спілкуватися між собою, хоч і не говорять в звичному для нас розумінні цього слова.

Якби знайшлися перекладачі з собачого або мавпячого, то їм вистачило б набору з декількох фраз, на зразок «Мені страшно!», «Я тебе вб’ю!» Або «Дай поїсти». Ну може ще кілька. У всякому разі, тварини не брешуть, не пліткують і не сперечаються, пише Всвіті.

Лугові собачки можуть детально вас описати

Лугові собачки – це такі маленькі балакучі створення, які живуть в підземних «містах» з населенням, що доходить іноді до сотень і тисяч, а в деяких випадках і мільйонів особин. Вони спілкуються за допомогою гучного гавкоту і попискування.

Якщо вам коли-небудь трапиться проходити повз цих собачок і ви почуєте щось подібне, то будьте певні: вони обговорюють саме вас.

«Мова» лугових собачок настільки складна, що в ній є окремі «слова», які позначають не тільки наближення хижака, але і позначають його вид. Тобто у них є специфічні звуки, які переводяться як «людина йде!»

Мало того – в видані луговими собачками сигнали може бути закладена інформація і про те, яка це людина. В ході одного експерименту з’ясувалося, що видані луговими собачками сигнали змінюються в залежності від кольору сорочки на людині, від того, висока він чи низька, як близько йде і як швидко рухається.

Тобто ці маленькі гризуни з сімейства білячих спілкуються на більш високому рівні, ніж дельфіни і шимпанзе.

Професор Університету Північної Арізони Кон Слободчиков вивчав поведінку лугових собачок цілих 30 років і прийшов до висновку, що вони цілком можуть вимовити на своїй мові фразу, яка в перекладі звучала б приблизно як «До нас біжить худий високий тип в зеленій сорочці, і він вже близько».

Розписний малюр вступає в діалог з хижаком (щоб справити враження на самку)

На цих чарівних пташок з яскравим оперенням в Австралії люблять полювати багато інших пернатих, але найбільшу небезпеку для них представляють флейтові птиці.

Ці крилаті садисти люблять наколювати свою ще живу здобич на шипи колючих рослин – так їм чомусь смачніше.

Коли флейтовий птах вилітає на полювання, виглядаючи, чим би таким поживитися, і заводить свої передобідні трелі, самець малюр відразу відгукується і починає підспівувати. Причому так спритно підлаштовується, що дует з можливим вбивцею здається ідеальним – важко повірити, що співають дві зовсім різні птахи.

Навіщо він так підставляється? З тієї ж причини, по якій більшість самців в природі робить що-небудь – щоб справити враження на самку. Таке кричуще нахабство та ще відносно страшного вбивці – знак впевненості в собі, а жінки, як відомо, люблять впевненість і нерозсудливість.

Вчені пояснюють цей феномен так: Коли хижак на кшталт флейтової птиці знаходиться поблизу, самка розписного малюра завмирає і напружено прислухається до звуків, які линуть від небезпеки. Їх увагою в цей момент цілком володіє страшна флейтова смерть. Ось самці і намагаються скористатися моментом, опинитися в центрі їх уваги, та ще й козирнути своєю безстрашністю.

Розрахунок, до речі, виправдовується – самки з готовністю удостоюють сміливців своєю увагою. Якщо, звичайно, ті залишаються в живих.

Гусені метелика-голубянки – солодкоголосі брехуни

Гусінь метелика-голубянки володіє феноменальною здатністю – вона вміє влаштуватися за чужий рахунок, видаючи себе за когось іншого. Абсолютно, здавалося б, людська тактика. Як може якесь членистоноге без добре розвиненого мозку проробляти такі афери?

А ось як:

На тілі гусені, у самій її голови, розташована крихітна «губа». Коли цій тварюці набридає добувати собі їжу, вона починає шкребти цією «губою» – в результаті виходить «пісня» дуже схожа на ту, що «співає» мурашина матка. Настільки схожа, що мурахи тут же перетягують гусеницю в свій мурашник, де вона і живе розкошуючи аж до перетворення на лялечку, а згодом на метелика.

Весь цей час мурахи її годують, захищають від небезпеки, тягають за собою, якщо виникне необхідність перебиратися на нове місце, і віддають воістину королівські почесті.

Їй навіть не доводиться обтяжувати себе жуванням – робочі мурахи відригують вже пережовану і приправлену своїми корисними ферментами їжу прямо в рот гусені. А в самі голодні часи мурахи згодовують паразиту навіть своїх власних ненароджених братів і сестер (теж попередньо пережувавши).

Справжніх королев, при цьому, мурахи або виганяють, абой зовсім вбивають – така сила злих чар шахрайки.

Перуанські співучі мурахоловки влаштовують сцени ревнощів

Перуанські мурахоловки проживають парами на строго розмежованій території. Коли на їх територію випадково залітає якийсь сторонній птах, вони затягують злагоджений дует, щоб дати зрозуміти чужинцю, що місце зайнято щасливою і дружною сім’єю.

Це дуже зворушливо, але тільки до тих пір, поки на горизонті не з’являється самотня самка мурахоловки і не починає снувати туди-сюди ніби не помічаючи, що місце зайняте.

Як тільки таке відбувається, самець зразу ж змінює свою пісню на «холостяцьку», намагаючись залучити нову самку. Ну так, по-сусідськи.

Законна дружина, помітивши, що її шлюб тріщить по швах, починає активно підспівувати своєму благовірному – але аритмично і голосно, щоб заглушити його хтиві трелі.

Самець, звичайно, теж так просто не здається і намагається співати ще голосніше … і незабаром виникає справжнісінький сімейний скандал.

Гекон замовляє їжу

Як і більшість з нас, мадагаскарські гекони люблять, коли їм подають вже готову їжу. І вони навіть знайшли тих, хто готує їх улюблену страву – крихітних зелених комах, які називаються «Горбатками».

Ці істоти проникають всередину дерев і п’ють деревний сік. Потім вони цей сік перетравлюють і виділяють солодкувату рідину, так звану «падь». Для геконів це – улюблені ласощі, і горбатки завжди раді прийняти замовлення. Ось як це відбувається:

Гекон наближається до комахи і починає методично кивати головою. Горбатка спочатку відповідає конвульсивним тремтіння – мовляв, «замовлення прийняте, чекайте», а потім вистрілює струменем напівпрозорої рідини прямо в рот ящірці.