Як у Станіславові крали яблука пані Теллер


Кажуть, що снаряд ніколи не падає в одне й те ж місце, але життя часом підкидає справді незвичайні збіги обставин. Це добре видно з історії однієї станиславівської пивниці.

На зламі ХІХ і ХХ ст. торговка фруктами пані Е. Теллер орендувала погріб у кам’яниці Адольфа Бика на вул. Смольки (тепер вул. Бачинського, 4). У 1899 р. на погріб пані Теллер здійснено перший напад – у ніч на 20 лютого до пивниці заліз такий собі Маркус Ластер. Він добряче поласував яблуками й помаранчами пані Теллер та ще й набрав цілий мішок фруктів на запас. Однак торговка швидко помітила пропажу і звернулася до поліції, а стражі порядку за гарячими слідами знайшли «яблучного злодюжку» і відібрали фрукти, які він ще не встиг з’їсти, пише Західний кур'єр

У 1907 р. до пані Теллер знову залізли непрохані гості, та ще й такі, що її погріб прославився мало не на всю державу. Син торговки Макс Теллер пішов увечері по яблука, а «знайшов» у пивниці чотирьох відомих «ведмежатників», які намагалися пробити діру в склепінні й пробратися до кантора банкіра Корнблюха і філії Австро-Угорського банку. Однак і цей напад завершився невдало – трьох зловмисників поліція швидко схопила, і яблука пані Теллер не постраждали. Чи вирішила торговка перенести фрукти з тієї небезпечної пивниці кудись у спокійніше місце, преса не повідомляє.