Як у Станиславові напали на потяг


20 липня 1887 р. у Станиславові відбувся пишний похорон відомого публіциста і повстанця Аґатона Ґіллера. Щоб віддати йому останню шану, до міста з’їхалися численні гості, особливо багато прибуло їх зі Львова.

Зокрема у церемонії взяв участь відомий львівський шляхтич Мечислав Даровський і його не менш відомі й шановані товариші. Зі Станиславова до Львова вони поверталися потягом, а під час поїздки мало не склали компанію небіжчику, якого щойно провели у кращі світи. Недалеко від Ходорова невідомі зловмисники осипали потяг градом каміння. Один з булижників розбив скло вагона і, якби не фіранка, міг би потрапити у голову одному зі шляхетних пасажирів, пише ЗК

Під час нападу потяг був на повному ходу, тож залізничні власті лише на наступній станції дізналися про інцидент. Їм пред’явили камені, які потрапили у вікна багатьох інших вагонів. Виявилося також, що подекуди каміння пошкодило вагонну обшивку, а головний кондуктор повідомив, що такий напад траплявся вже не вперше, причому в одному й тому ж місці. Поліція організувала енергійні пошуки, але знайти таємничих нападників та з’ясувати мету їхніх дій так і не вдалося.