Як у Станиславові покарали підприємця за підвищення ціни


У сучасному Івано-Франківську ціни зростають на все, однак навряд чи хтось міг би уявити, щоб якогось підприємця покарали за завищені ціни. А в судовій хроніці нашого міста є такий випадок.

Під час Першої світової війни ціни в місті жорстко контролювали, щоб у місцевих ділових людей не було спокуси «дерти три шкури» з мешканців Станиславова і наживатися на чужій біді. Час від часу в станиславівській пресі друкували списки максимальних цін на основні продукти харчування і споживчі товари, і власники крамниць не мали права продавати товар дорожче. Порушників строго карали, пише ЗК

У березні 1916 р. на лаві підсудних опинився купець Хаїм Йонас Малер, який тримав крамницю на вул. Галицькій. Його звинувачували в тому, що він, скориставшись замішанням через воєнні дії, продавав цукор за значно завищеною ціною, а саме по 1 короні за фунт. Розглянувши справу недобросовісного купця, суд визнав його винним і засудив до десяти днів ув’язнення. Він ще й мусив сплатити всі судові збори за розгляд процесу. Суд також постановив, що вчинок нечесного купця має бути висвітлений у пресі й виставлений на загальний осуд.