Як у Станиславові закривали Дирекцію залізниць


У липні 1894 р. у Станиславові відкрили першу Дирекцію залізниць (тепер головний корпус медуніверситету). Це великою мірою сприяло розвиткові міста, і за цей привілей Станиславову довелося поборотися.

Коли постало питання, де відкривати нову залізничну дирекцію – у Станиславові, Чернівцях чи Коломиї, між цими містами спалахнула жорстока боротьба. Завдяки депутату Л. Білінському, уродженцю Галичини, Станиславів вийшов переможцем, і сюди почали надходити потужні інвестиції, пише Західний кур'єр

Однак уже в жовтні 1900 р. місто мало не втратило цю важливу перевагу. В офіційній віденській пресі з’явилися повідомлення про можливе закриття Дирекції залізниць у Станиславові. Про це говорилося і в «Кур’єрі Львівському». Як повідомила газета, «станиславівська Дирекція має бути в найближчий час закрита, а на її місці будуть утворені дві нові дирекції: одна в Чернівцях, а друга в Перемишлі.

Відкриття Дирекції в Перемишлі вимагає міністерство оборони зі стратегічних міркувань. В ході останніх цісарських маневрів постала потреба утворення в цьому місті сталої резиденції колійових властей. В Чернівцях має відбутися розширення вже існуючого управління залізничного руху з додаванням площ і ресурсів, щоб воно могло замінити станиславівську Дирекцію».

На щастя, це рішення так і не було втілене в життя, тож Дирекція залізниць у Станиславові продовжила працювати. В 1914 р. вона переїхала в новозбудоване приміщення на вул. Ґрюнвальдській.