Як у Тлумацькій ОТГ дбають про громадське здоров’я


На Івано-Франківщині завершилась реалізація проєкту «Популяризація громадського здоров’я в ОТГ Прикарпаття - обов’язок кожного.

Проєкт упродовж чотирьох місяців втілювала Агенція розвитку об’єднаних територіальних громад, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За підсумками реалізації ініціативи для прикарпатських громад проведи шість тематичних тренінгів, а у Тлумацькій ОТГ розробили Програму громадського здоров’я. Більше про неї розповів виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей. Він наголосив, що Тлумацька громада - одна з перших на Прикарпатті, в якій розробили програму «Запобігання поширенню небезпечних вакциноконтрольованих інфекцій.

«Профілактика захворювань у Тлумацькій ОТГ - один з пріоритетних напрямів. Це є пілотний проєкт, реалізований за підтримки програми «U-LEAD з Європою»,- додав Чопей.

Голова Тлумацької територіальної громади Роман Круховський наголошує на важливості реалізації цієї ініціативи. Він стверджує, що завдання програми втілюватимуть органи місцевого самоврядування громади спільно із закладами системи охорони здоров’я, освіти,  культури, спорту та молодіжної ради.

Головний лікар Тлумацького центру первинної медичної допомоги Оксана Мельник зазначила, що пріоритетом вакцинацію вибирала громада. Упродовж цього року у ОТГ вже вдалось здійснити понад дві тисячі профілактичних щеплень.

«Ми у медичному середовищі знаємо вагу профілактичних щеплень, але коли зібрали громаду на обговорення, то було дуже цікаво. Свою думку висловлювали різні люди, зокрема багато освітян. Це спільна робота, зусилля всієї громади були відображені в цій програмі. Вважаю, ця програма дасть чималий результат, будуть зруйновані міфи та бар’єри шляхом проведення дослідницької роботи»,- пояснює Мельник.

Заступник голови молодіжної ради громади Руслана Ковбас розповіла про низку інформаційних ініціатив. Зокрема, у ОТГ проводитимуть акції зі створення опитувальників про ставлення жителів громади до вакцинації, а також челенджі серед населених пунктів громади «Я вакцинований, а ти?».

«Проведення анкетування дасть змогу зрозуміти проблематику, чому люди відмовляються робити щеплення. Також ми запровадимо дебати серед старшокласників начальних закладів ОТГ ««За» чи «Проти» вакцинації: пошук істини»»,- додає Ковбас.

Крім того, в ОТГ за кошти, які закладені у програмі, проведуть щеплення від грипу для медичних працівників, дітей сиріт і дітей учасників АТО 

Наприкінці Максим Чопей висловив переконання, що приклад Тлумацької ОТГ із розроблення концепції громадського здоров’я стане прикладом для наслідування і інших громад області.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!