Як уберегтися від квартирних крадіжок: Поради прикарпатських правоохоронців


Особливо частішають квартирні крадіжки в літньо-осінній період, під час масових відпусток, коли житло на тривалий період залишається без нагляду. Проте легковажити не можна, залишаючи житло навіть на день.

Сприятливий період часу для візиту «непроханих гостей» до чужої оселі є період зранку до обіду, коли господарі, як правило, знаходяться на роботі, а діти – у школах або ж дитячих садках чи на канікулах. Тоді злодії, попередньо упевнившись, що у помешканні нікого немає вчиняють крадіжки.

Щоб вберегти свою оселі від непроханих гостей потрібно враховувати наступне:

Двері, замки та вікна. Найкращий пасивний захист від сторонніх осіб – надійні вхідні двері та замки. Потурбуйтеся про броньовані двері. Зверніть увагу на міцність дверної коробки, адже на практиці зустрічалися випадки, коли злодії, нестримно бажаючи потрапити до помешкання, просто зламували дверну конструкцію в цілому. Зверніть увагу й на надійність замків. 
Мешканцям перших поверхів слід продумати варіант встановлення на вікнах своїх квартир найпростіших решіток.

Сигналізація. Там, де не допоможуть двері та решітки, вас і Вашу оселю захистять пульти централізованого спостереження та державні охоронці. У квартирі чи будинку буде встановлено стандартну систему сигналізації, яка підключається до пульту відділення охорони. Якщо злодій намагатиметься проникнути через двері або вікно, сигналізація спрацює.

Якщо Ви від’їжджаєте. Залишаючи свою квартиру або будинок на декілька днів або тижнів, домовтеся із сусідами, щоб вони наглядали за квартирою. Попросіть когось із родичів навідуватися до вашого помешкання хоча б декілька разів на тиждень, періодично вмикаючи світло в кімнатах у вечірній час доби. Одним словом, потурбуйтеся про створення ілюзії присутності господарів під час вашої ж відсутності.

Залишаючи свою оселю, закривайте вікна, кватирки, балкони, вмикайте радіо. Пам’ятайте, якщо ви загубили ключі від дверей, слід негайно змінити дверний замок. 
Якщо ж ви усе таки стали жертвою злодіїв, негайно телефонуйте на лінію «102». Чим швидше ви повідомите про злочин, тим більше шансів його розкрити за «гарячим» слідом.

Сектор комунікації поліції Івано-Франківщини