Як вберегти дітей від сексуального насильства: Поради франківських поліцейських і психологів


Згідно зі звітом ГУ НП в Івано-Франківській області від початку року вже восьмеро дітей постраждали від сексуального насильства.

Проблема дуже серйозна, тож в ефірі радіо Карпати начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Івано-Франківській області Алла Бойчук та психолог Наталія Чаплинська роздумували над шляхами її вирішення.

За словами Алли Бойчук, сексульне насильство - це будь-які дії, які посягають на честь і гідність та сексуальну недоторканість дитини: згвалтування, розбещення, розмови на сексуальну тему, демонтрація статевих органів і порнографічних фільмів. Це 152, 153, 154, 155 і 156 статті ККУ.

Водночас психолог Наталя Чаплинська зауважує, що такі речі почали проявлятися в суспільстві все частіше і про це треба говорити.

"Це пов'язано з поведінкою дорослих людей, дітей, певними "традиціями", які складає суспільство. Дуже багато дорослих людей не хоче про це говорити, адже вони також колись стали жертвами такого насилля. Статистика говорить, що 20% дітей потерпають від такого насильства, але з них тільки одиничні випадки розглядають в управлінні юстиції, як злочин. На жаль суспільством засуджується не злочинець, а жертва. Тому про ці речі не дуже хочуть говорити", - каже Чаплинська.

У свою чергу Алла Бойчук наголосила, що половина таких злочинів вчинених цього року задокументована у сім'ях.

"Чотири факти вчинено у сім'ї, з них два - батьками, а два вітчимами щодо дітей своїх співмешканок. Це діти 6, 12, 14 і 15 років. Є випадки, коли матері, які дізналися, повідомляють до поліції. Є випадки коли самі злочинці у стані алкогольного сп'яніння хваляться ,що вони таке зробили і добре, що люди коли про це чують повідомляють у поліцію. Про зміну поведінки дитини повідомляють соцпрацівники і шкільні психологи. Є дівчинка 15 років, яка сама звернулася до нас. Ми розмовляємо з підлітками, щоб вони зверталися до нас", - каже поліцейська.

Що ж стосується попередження таких випадків, то психолог радить говорити з дитиною про це.

"Треба з дитсадка пояснювати дитині, що ніхто не має права її торкатися, що її тіло належить тільки їй. І торкатися її можуть за необхідності тільки лікар чи батьки. Але є інтимні частини тіла ,які не має ніхто чіпати. На сьогодні є різні програми, які поснюють дітям, що можна, а що ні. Також пояснити дитині, що коли хтось її торкається, то треба кричати і привертати до себе увагу, чи говорити про це. Нехай дитина навчиться себе захищати", - радить Наталя Чаплинська. 

Детальніше слухайте у програмі Тема дня.