Як вберегти житло від крадіжки. Поради прикарпатцям


Наближаються новорічні свята, тому в поліції охорони радять, як зберегти про своє житло від злодіїв, а нервову систему від зриву.

Управління поліції охорони радить, завчасно подбати про своє житло. Кількість квартирних крадіжок, як правило, збільшується під час сезону відпусток, вихідних і святкових днів.

Умовно квартирних злодіїв, можна розділити на дві категорії – аматори та професіонали. Любителі, як правило, вибирають «легку здобич», тобто квартиру, яка не захищена додатковими засобами – простенькі двері і відносно дешевий замок, на нижніх поверхах - відсутність решіток на вікнах і балконах. Такі злодії, потрапляючи в квартиру, беруть те, що легко винести і тут же продати. Наприклад, гроші, золото, негабаритну побутову техніку.

А є злодії-професіонали, готові протягом декількох тижнів, а то і місяців планувати пограбування житла і жертва буде вибрана не випадково. Їх зазвичай не бентежить ступінь захисту і охорона об'єкта, вони не пограбують першу-ліпшу квартиру заради кавоварки і ноутбука, їх цікавлять великі суми грошей, коштовності, антикваріат.

Вкрай рідко квартирні злодії діють поодинці, завжди «працюють» групами по 2-3 людини. Спочатку злочинці стежать за вікнами, звертають увагу на наявність освітлення у вікнах у вечірній час. Якщо протягом декількох днів світло в квартирі не запалювали – велика ймовірність того, що господарі поїхали з міста.

У денний час злодії можуть ходити навколо будинку, шукаючи потенційну жертву. Також вичерпним джерелом інформації про мешканців, їх достаток і графік роботи, можуть стати сусіди, які не роздумуючи розповідають про все. 

Але для того, щоб уберегти своє житло від злодіїв, а нервову систему від зриву, недостатньо встановити лише броньовані двері, або змінити замки, тут необхідний повний комплекс заходів.

  • На дверях під'їзду потрібно встановити кодовий замок або домофон, сторонні люди будуть потрапляти в будинок значно рідше.
  • На вікнах квартир, які розташовані на 1-2 поверхах, обов'язково встановити металеві грати. Враховуючи, що більшість квартирних крадіжок відбувається через двері, злочинці вибивають серцевину замка або користуються відмичками, то варто встановити кілька дверей і бажано кілька замків. Спроба зламати кілька замків на двох дверях відніме у злочинця як мінімум багато часу.
  • Але при всій укріпленості найкращим захистом послужить охоронна сигналізація, яка виведена на пульт централізованого спостереження. За встановленням такої сигналізації можна звернутися в Управління поліції охорони області. Встановити охоронну сигналізацію можна зателефонувавши за безкоштовним номером інформаційного центру поліції охорони: 0800502220

Також можна телефонувати з телефонів відповідних операторів мобільного зв'язку (у межах України дзвінки тарифікуються за тарифами відповідного оператора мобільного зв'язку): 0990502220, 0970502220, 0730502220 або звернувшись у найближчий територіальний підрозділ поліції охорони.

Вартість встановлення і обслуговування залежить від складності обладнання – на розмикання дверей, вікон, датчики руху, відеокамери, які спрацьовують на рух, але навіть один датчик на дверях зможе вберегти квартиру від злодія.