Як вберегтись від кишкових інфекцій? Поради прикарпатських медиків


Щорічно в літній період відмічається сезонний підйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і факторів передачі інфекції.

Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони добре розмножуються в харчових продуктах. Протягом одного-двох тижнів можуть зберігати життєдіяльність на сирих овочах і фруктах. Але найбільш небезпечними в плані інфікування є молоко і молочні продукти, яйця, які служать живильним середовищем для бактерій. При недотриманні правил товарного сусідства, можливе мікробне обсіменіння кулінарних і готових до вживання продуктів. Про це пише ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

Потрапивши у людський організм, кишкова інфекція утримує нас  в постійній близькості до вбиральні, на відвідування якої доводиться приділяти більшу частину часу. В особливо важких випадках – курс лікування в інфекційній лікарні, можливий і летальний результат.
До кишкових інфекцій відноситься значна група захворювань, кожне з яких заразне, і всі вони, в першу чергу завдають шкоди  травному тракту. Збудник інфекцій викликає зараження, проникаючи організм через рот – разом із зараженими продуктами харчування і водою. Існує понад 30 видів кишкових інфекцій.
 Поширення мікробів у зовнішнє середовище від хворих людей чи носіїв інфекції відбувається разом з блювотними масами, випорожненнями, і в деяких випадках сечею.

Симптоми кишкової інфекції є наслідком активності як хвороботворних мікробів, так і вироблених ними токсинами. Форма перебігу кишкових інфекцій може бути різна: гострий гастрит (у супроводі блювоти і больовими відчуттями в епігастрі), ентерит ( з проносом ), гастроентерит ( з проносом і блювотою), коліт ( з порушенням стільця і кров'ю в калових масах), ентероколіт ( повне ураження кишківника). 

Серед усіх наслідків кишкових інфекцій, найбільшої шкоди людському організму завдає зневоднення, викликане проносом або блювотою.

Розвиток кишкових інфекційних захворювань, як і інших хвороб інфекційного характеру,  відбувається раптово.

Для запобігання захворюванню необхідно знати і дотримуватись елементарних правил:

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках, або з рук приватних осіб.
• НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості.
• НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання
(рік, озер, підземних джерел, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну фасовану або з централізованих джерел водопостачання.
• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо), для пиття та приготування їжі мати із собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану та кип’ячену воду.
• При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу і терміну.
• При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
• Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітям – промити окропом.
• У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
• На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, тощо), а також продукти про запас. Приготовані страви бажано спожити одразу, а у випадку їх повторного споживання, піддати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати двох годин.
• При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском.
• Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом.
• Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження.
• Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.
• Не займайтесь самолікуванням! 
• При перших симптомах захворювання необхідно звернутися за медичною допомогою.