Як відучити підлітка від фастфуду: Поради психологів


Психологи з Бутського університету Чикаго знайшли простий спосіб переконати підлітків відмовитися від фастфуду та вибирати здорову їжу.

"Маркетинг продуктів харчування спеціально розроблений для створення позитивних емоційних асоціацій з нездоровою їжею, щоб зв'язати їх з відчуттям щастя та веселощів", – пояснює професор Крістофер Дж. Брайан, один з авторів дослідження, пише Максимум.

Щоб зруйнувати ці асоціації, вчені пропонують просто розповісти і показати підліткам про те, як маркетологи керують їхньою свідомістю. Ефективність прийому доведена на прикладі восьмикласників з Техасу.

Психологи розділили підлітків на кілька груп: одним вони дали традиційні матеріали про користь здорового харчування для організму, а іншим – інформацію про те, як маркетингові кампанії впливають на людей з метою отримання прибутку. Особлива увага приділялася тому, що реклама націлена на вразливі групи населення: маленьких дітей і бідні сім'ї.

Для закріплення результату підліткам запропонували взяти участь у творчому конкурсі: використовуючи отримані знання, вони повинні були створити рекламу, в якій необхідно було перетворити помилкові твердження на справжні.

Опитування, проведене після експерименту, показало, що споживання фастфуду в другій групі школярів знизилося на 31%. Особливо вразили хлопчики. Психологи кажуть, що для стійкої неприязні до шкідливої ​​їжі, інформацію про маркетинг потрібно освіжати в пам'яті кожні три місяці.

"Цей простий і недорогий спосіб впливу на підлітків можна застосовувати у сфері охорони здоров'я, щоб ефективно боротися з ожирінням", – переконані дослідники.