Як впроваджується медична реформа в Старобогородчанській ОТГ


Після старту медичної реформи, заклади охорони здоров‘я Старобогородчанська ОТГ сладаються з 1 амбулаторії та 4 фельдшеро-акушерських пунктів.

Всі установи забезпечені комп’ютерами та медичним обладнанням, вистачає медикаментів на невідкладну допомогу, наявний власний автомобіль та працює клініко-діагностична лабораторія, в якій систематично поповнюються реагенти. Про це розповіли учасники публічної консультації щодо темпів втілення реформи у сфері охорони здоров’я, яка відбулася 7 листопада у с. Старі Богордчани. Представники об’єднаної громади та медичні фахівці зазначили, що загалом громада вкладається у терміни впровадження реформи, а наявне оснащення відповідає табелю та вимогам Національної служби здоров’я України.

Однак учасники консультації наголосили на низці перешкод із втіленням реформи, які варто усунути до початку 2019 року. Зокрема мова йде про потребу доукомплектувати персонал, низький показник укладання декларації з сімейним лікарем (35% мешканців підписало декларації) та відсутність необхідної інформації щодо управління фінансами, яка б сприяла забезпеченню ефективного управління закладами охорони здоров‘я.

Відтак староста села Скобичівка Ірина Трінчук зауважила, що жителі громади в основному задумуються про укладання декларацій у разі виявлення хвороб і не поспішають шукати лікаря: “Декларації підписують в першу чергу ті жителі, які хворіють. Всі інші відкладають пошук сімейного лікаря на потім”.

За її словами, на місцях необхідно як посилити частоту інформаційних сповіщень про можливість вибрати сімейного лікаря. так й урізноманітнити канали комунікації.

Головний лікар амбулаторії Наталя Манівчук запропонувала розширити програму “Доступні ліки”, збільшивши кількість безкоштовних ліків, аби значна частина витрат в наданні цих послуг не лягала на заклади охорони здоров’я. Також вона нагадала на  важливості забезпечити оптимальні методи доставки ліків у села: “Було б добре, якби в приміщенні нашої амбулаторії працювала аптека. На жаль, підприємці не хочуть вести бізнес у селі — це близько до районного центру і між населеними пунктами сполучення, яке дозволяє поїхати у більше місто. Тому вартує шукати методи доставки ліків для наших пацієнтів”.

Також Наталя Манівчук зазначила, що ОТГ бракує медичних кадрів: наразі працює 3 лікарі в громаді, хоча є запит на більшу кількість спеціалістів. Втім, за її словами, практикуючі лікарі задоволені реформою, адже тепер рівень заробітної плати залежить від кількості пацієнтів, яку ти ведеш, і можливістю мати ринкову винагороду.

Щодо співпраці між владою громади та керівниками закладів охорони здоров’я, то існує порозуміння та кооперація в частині впровадження реформи на первинній ланці надання медичної допомоги: влада оплачує комунальні послуги, забезпечує ремонт амбулаторії, наводить благоустрій території біля медичних установ, допомагає із закупівлею меблів та необхідних для первинної діагностики приладів.

Учасники консультації погодились, що аби встигнути підготуватись до наступного етапу медичної реформи, потрібно більше комунікувати з місцевою владою та локальними ЦНАПами. Також зауважили на необхідності додаткового обговорити тему щодо підписання колективного договору ЗОЗ — для цього планують залучити всіх працівників закладу охорони здоров‘я громади і разом проговорити деталі нововведень.