Як вибрати кросівки для бігу на асфальті?


Важко знайти людину, якій би не подобалися кросівки. Вони практичні в щоденному користуванні, комфортні та стильні.

Але не всі кросівки однаково підходять для повсякденного життя або занять спортом. На що потрібно звернути увагу при виборі спортивного взуття?

Якими повинні бути кросівки для бігу?

Чоловічі кросівки для занять бігом виробляють з урахуванням навантажень, які переносить спортсмен під час тренувань.

Спортивне взуття для таких занять повинне мати такі властивості:

  • Амортизація. За рахунок цієї функції кросівки пом'якшують силу удару, що є головною запорукою комфортного і здорового бігу. За рахунок амортизації знижується навантаження на м'язи і суглоби.
  • Передня частина виконана з м'якого матеріалу. Щоб рух стопи під час бігу не обмежувався, носок кросівок повинен бути м'яким. Він має легко змінювати форму, то розгинатися, то заново згинатися.
  • Повітропроникність. Чоловічі кросівки для бігу повинні дихати, тому варто звернути особливу увагу на матеріал, з якого зроблене взуття. Також в кросівках повинні бути вентильовані вставки в передній частині.
  • Трохи асиметрична шнурівка. За рахунок зміщеного положення шнурівка буде менше натирати стопу, а також допоможе додатково зафіксувати взуття на нозі.
  • М'яка і гнучка підошва. Перевагу краще віддавати кросівкам, які легко згинаються. Якщо підошва буде твердою і нееластичною, то бігати в такому взутті буде некомфортно і навіть небезпечно.

Вибирати кросівки для бігу потрібно з урахуванням тієї місцевості або покриття, на яких проходитимуть тренування.

Якщо маршрут бігуна пролягає через лісові стежки, то йому доведеться придбати кросівки з невеликими шипами, щоб мінімізувати ковзання листям і травою. Для бігу на асфальті перевагу краще віддавати взуття з невеликим протектором.

Вибір магазину

Зараз купити кросівки можна в будь-якому магазині, але це не означає, що вони будуть професійними і підходити для бігу. Вибір взуття краще робити в спеціалізованому магазині спортивного взуття, де весь асортимент розділений на групи, в залежності від призначення.

Економія коштів в цьому питанні не найкращий варіант, оскільки дешеві кросівки для бігу не зможуть забезпечити належний захист стопи від травм.

Попередня примірка - обов'язковий етап вибору

Якщо покупець вирішив придбати кросівки через інтернет, то в ідеальному варіанті повинна бути попередня примірка. Для цього потрібно вибрати ту модель, яку хотілося б купити через інтернет в звичайному стаціонарному магазині, а далі залишається тільки її приміряти. Важливо відчути, як взуття сидить на стопі. Якщо все комфортно і зручно, можна сміливо замовляти кросівки через інтернет.

Для бігу краще купувати кросівки, а не бутси з шипами. Це велика помилка, яку повторюють багато початківців-спортсменів. Шипи варто обирати тільки для бігу у лісових масивах. Втім, їх не варто обирати для бігу асфальтованими доріжками чи спеціальному покриттю.

Підошва і вага взуття

Щоб термін служби кросівок був якомога довше, важливо звертати увагу на елементи підошви, які практично не стираються. Найчастіше їх виробник відзначає іншим кольором. Також варто цікавитися вагою взуття. Чим легше будуть кроси, тим комфортніше буде біг. Ноги після бігу в легких кросівках будуть менше втомлюватися і набрякати.

Якщо покупцеві відомі такі поняття як «пронація» і «супінація», то ці параметри повинні бути враховані в процесі вибору. Саме ці особливості кросівок допомагають відчувати себе комфортно і легко під час різних навантажень.

Важливо правильно підібрати розмір

Коли мова йде про вибір кросівок для бігу, то важливо правильно підібрати свій розмір взуття. Якщо кросівки будуть плескати в заднику, або навпаки тиснути в носку, то біг в такому взутті буде справжньою мукою. По-перше, у спортсмена почнуть утворюватися мозолі, що помітно позначиться на якості бігу.

По-друге, занадто вільне взуття веде до отримання травм голеностопу. Розмір кросівок повинен бути підібраний строго з урахуванням всіх особливостей стопи. Важливо знати не тільки довжину стопи, але і її ширину.

Виміряти свій розмір стопи просто. Для цього достатньо стати на білий аркуш паперу і обвести її олівцем. Заміри потрібно проводити в шкарпетках, які будуть вдягатися під час бігу. Обводити стопу потрібно акуратно, не заводячи олівець під ногу. Далі залишається тільки виміряти відстань від крайньої точки пальців і до п'ятки. До готового результату потрібно додати 3-5 мм, адже між пальцями і носком взуття має бути вільний простір.

Щоб купити кросівки для бігу, потрібно знати які саме навантаження будуть застосовані. Важливо має чітке уявлення про ту техніку бігу, яка практикується. Вибір моделей потрібно проводити, відштовхуючись саме від цього основного критерію. Супутні характеристики спортивного взуття можна уточнити у консультанта магазину.