Як запобігти травмам під час пробіжок: поради від Супрун


Пробіжки – це чудовий вид тренувань, який може допомогти стати здоровішим та сильнішим. Проте, щоб заняття не закінчилися плачевно, варто дотримуватися порад фахівців.

Про це у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

"Завжди потрібно бути уважним до себе та добре готуватися, щоби не отримати травму. Це може трапитися, як з досвідченими бігунами, які не розрахували власних сил та перевантажили організм, так і початківцями, чиї м'язи ще не звикли до інтенсивних тренувань", – написала урядовець.

Також Супрун опублікувала низку порад, які допоможуть запобігти травмам.

Обирайте правильне взуття

Важливо обирати спеціальне спортивне взуття для бігу. Передусім потрібно звертати увагу на якість взуття, його зручність та призначення – це не обов’язково мають бути дорогі брендові кросівки.

Розімніться перед пробіжкою та після

Перед початком пробіжки, потрібно присвятити 5 – 10 хвилин розігріву (швидкою спортивною ходьбою або дуже повільним бігом). Таким чином, ваші м’язи зігріються, що допоможе запобігти травмам. Після пробіжки, продовжуйте рухатись у помірному темпі або погуляйте 5 – 10 хвилин. Це заспокоїть ваше тіло після заняття.

Збільшуйте інтенсивність тренувань повільно та поступово

Не піддавайтеся спокусі збільшити темп пробіжки або відстань занадто швидко. Крім того, кожне поступове збільшення навантаження потрібно закріпити – наприклад, пробігти відстань хоча б 3 – 4 рази, перш ніж збільшувати навантаження далі.

Не біжіть, якщо ще відчуваєте біль

Почекайте, поки повністю одужаєте та відновите сили. За потреби зверніться до лікаря.

Також Супрун зазначила, що для додаткової мотивації перед початком тренувань бажано поставити перед собою ціль – пробігти марафон, наприклад.

"Корисно також мати "партнера по бігу". Якщо у вас виникла травма, а ваш друг чи подруга продовжує тренуватися, то ви теж повернетеся до тренування, коли одужаєте",– додала урядовець.