Як змінився та зміниться Палац Потоцьких у Франківську


Про повернення Палацу Потоцьких громаді міста розмови велися давно. Й ось нарешті, у 2018 році це таки сталося – й Палац знову належить франківцям.

На останній сесії міської ради прийняли програму збереження, використання та розвитку Палацу Потоцьких на 8 років, йдеться на сайті міського голови Руслана Марцінківа.

Тепер попереду тривалий процес відновлення історичного для міста комплексу. Адже всі ці роки, коли приміщення перебувало у приватній власності – будівлі по-троху руйнувалися. Тепер частина з них – в аварійному стані. Тому першим етапом програми передбачено комплекс протиаварійних робіт. Проекти на ці роботи виготовили у 2018. Тож вже цього року розпочнеться порятунок Палацу.

Завдяки первинному реставраційному обстеженні вдалося з’ясувати, які будинки є аварійними, зробили ще обстеження ґрунтів.

Також на території палацу знайшли елементи водовідведення, яке було зроблено ще за часів Австрії. Ці колектори в майбутньому можуть використовуватися як підземні ходи. Взагалі, існує багато легенд щодо того, чим займався Станіслав Потоцький і куди можуть вивести підземні ходи від Палацу. Але є велика ймовірність, що ходи від комплексу ведуть до тіла Бастіону.

Крім того, на території Палацу знайшли елемент фундаменту, який може бути частинкою центрового палацового корпусу. Тому тут планують провести й археологічні розкопки.

Директор КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац» Володимир Гайдар розповів, що те, яким має стати Палац, закладено вже у назві комунального підприємства. Як він мав би працювати й гармонійно інтегруватися в життя міста. Тут повинні відбуватися заходи, які несуть інновацію та всілякі креативні речі.

«Це має бути платформа для комунікації бізнесу, науки та мистецтва. Крім того, це місце має надати місту репрезентаційний статус. Адже в майбутньому, є ідея що всі урочисті події мають відбуватися саме тут. Зустрічатимуть іноземні делегації, проводитимуть круглі столи з містами-партнерами. Також є ідея створити на базі палацу «Клуб ідеальних міст Європи», – підсумував Гайдар.

Цікавинкою є й госпітальна історія палацу. Адже в свій час тут був австрійський та польський госпіталі, й навіть госпіталь армії УГА. Можливо, вдасться відтворити частину інтер’єру. Крім того, є ідея організувати майстерні за склом. Щоб можна було бачити сам процес, до прикладу, реставрації творів мистецтва.

Також планують облаштувати універсальний простір в дворі, з вуличними меблями, які б підходили для подій різних форматів. Вже є попередня домовленість з енергетичним кластером, з яким тут організують перший захід. Він поєднає в собі співпрацю бізнесу у сфері енергозбереження та науковців, які працюють над такими технологіями. Й звісно, додадуть трохи мистецтва, щоб було ще цікавіше.

«Для мене важливо було, щоб Палац Потоцьких повернувся громаді міста. Щоб франківці мали змогу проводити тут час, й щоб з часом це місце стало улюбленим місцем для туристів. Ще одною цікавинкою Івано-Франківська, яке може стільки всього розповісти. Це наша історія, яку ми повинні берегти. Не ховаючи від людей, а навпаки – відкриваючи двері палацу для них», – зауважив міський голова Руслан Марцінків.

А поки Палац готується стати культурною «меккою» Франківська, тут проводять різноманітні заходи. Кіно просто неба, Свято ковалів, дитячі майстер-класи й це ще не все. Днями в Палаці колядували маленькі гості з Чернігівщини. Палац наповнений життям, і це головне.