Як зробити новорічну ялинку безпечною. Поради прикарпатцям


За лічені дні жителі Івано-Франківська святкуватимуть Новий рік, а згодом і Різдво Христове. Традиційним атрибутом цих свят є прикрашена ялинка – як натуральна, так і штучна.

Однак не слід забувати, що зелена красуня може принести в дім радість, і лихо. Адже нехтування правилами пожежної безпеки при встановленні та оздобленні новорічної ялинки може привести до загорання в помешканні, йдеться на сайті міста.

Аби цього не трапилося, надаємо кілька порад, як зробити святкову ялинку безпечною.

  • Коли ви придбали зелену красуню, особливу увагу приділіть її встановленню. Ялинку слід розміщувати мінімум за один метр від стін і стелі та подалі від обігрівальних приладів. Тому купуйте ялинку оптимального розміру для вашої оселі. Обов’язково поставте дерево на стійку основу (спеціальну підставку, у відро з піском і т.д.) і з таким розрахунком, щоб не ускладнювався вихід із приміщення.
  • Особливу увагу зверніть на ілюмінацію новорічної ялинки. Використовуйте електричні гірлянди лише промислового виробництва. Дроти ялинкової гірлянди не повинні пролягати навколо стовбура ялинки або тягнутися через усю кімнату. Не прикрашайте ялинку справжніми свічками, бенгальськими вогнями та феєрверками, адже при цьому існує ризик, що ваша ялинка загориться. Оформивши зелену красуню святковими вогниками, не дозволяйте дітям самостійно включати електрогірлянди та в жодному разі не залишайте без нагляду увімкнену ілюмінацію.
  • Під час оздоблення новорічного дерева не використовуйте целулоїдні та інші легкозаймисті іграшки й прикраси. Крім цього, не обкладайте гілки ялинки ватою та іграшками з неї, які не просочені вогнезахисною сумішшю. Якщо в будинку є маленька дитина, будьте уважними під час вибору ялинкових прикрас. Іграшки повинні бути не тільки красивими і стильними, але й абсолютно безпечними. Тож не купуйте ялинкові кулі з тонкого скла, яке може легко розбитися й травмувати малечу. Обирайте іграшки зі спеціального ударостійкого скла та пластику.

Дотримуйтеся цих нескладних правил – і Новий рік та Різдво пройдуть яскраво й незабутньо. А головне – без пожеж.