Як звітують очільники рад на Прикарпатті


В Україні головними посадовими особами територіальних громад є голови рад. В побуті їх називають “мерами”, що з латини означає “старший”.

Раніше і справді вирішувати справи громади доручали найстаршим і найдосвідченішим її представникам. Нині вимоги до мерів дещо інші, проте їхня відповідальність перед громадою у рази збільшилась.

В уявленні людей міський, селищний або сільський голова – це та людина, яка дасть раду в усьому. Прорвало трубу у будинку чи сусіди не поділили межі -–з такими проблемами люди в першу чергу йдуть до свого голови. Та не завжди саме він здатний їх вирішити. 

Повноваження голови громади можна описати кількома реченнями. Зокрема, він очолює раду та веде її засідання, очолює та головує на засіданнях виконавчого комітету, здійснює керівництво апаратом ради, організовує роботу ради та виконкому. Водночас голова не входить до жодної з постійних комісій ради, фракції чи групи.

Голова працює в раді на постійній основі. Саме він призначає на посади та звільняє керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, а також підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності.

Більше інформації про повноваження голови можна знайти у статті 42 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Але не повноваженнями єдиними. Норми цієї ж статті закріплюють, що голова сільської, селищної та міської рад є підзвітним громаді, яка його обрала. Зокрема, голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед громадою на відкритій зустрічі. Сільський, селищний, міський голова щорічно звітує відповідно сільській, селищній, міській раді.

Ккрім того, на вимогу не менш як половини депутатів голова зобов’язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів у будь-який визначений ними термін.

Проте найважливішим є звітування на відкритій зустрічі перед громадою, де можна не тільки слухати, але й запитати голову про наболіле. 

Всеукраїнська Коаліція “Прозорі Ради” проаналізувала, як голови Івано-Франківської, Коломийської і Бурштинської міських рад виконують цей обов’язок. 

Івано-Франківська міська рада

Статут територіальної громади міста Івано-Франківська у статті 93 досить детально закріплює процедуру звітування міського голови перед громадою. Зокрема, звіт відбувається до 31 березня року, наступного за звітним.

Рада у Статуті закріпила, що міський голова звітує на відкритій зустрічі з громадянами, яка відбувається у приміщенні міської ради.

Водночас міський голова Руслан Марцінків, який з 2015 року є мером Франківська, звітував тричі і тричі не у міській раді.

Так, у 2016 році міський голова звітував перед громадою у приміщенні обласного музично-драматичного театру. Наступні два звіти, за 2017-й та 2018-й роки, представив в обласній філармонії.

Чи серйозне це порушення Статуту, сказати важко. Радше ні. Незрозуміло тільки, для чого сама рада встановила для себе рамки щодо звітування мера виключно у міській раді. 

Відповідно до вже названої статті 93 Статуту, мер проводить відкриту публічну зустріч з представниками громади у приміщенні міської ради (зал засідань) або в іншому аналогічному приміщенні міськради. Члени громади мають право ставити питання міському голові, а той зобов’язаний відповідати.

Якщо говорити про сам звіт, то Статут закріплює, що звіт міського голови перед територіальною громадою повинен містити інформацію про його діяльність як міського голови та відомості про виконання передвиборчої програми.

Звіт на сайті міської ради та на офіційному сайті міста Івано-Франківська має бути оприлюднено не пізніше ніж за 7 днів до дня звітування. Оприлюднення повідомлення про час та місце звіту відбувається теж за 7 днів до звітування.

І тут знову кілька нюансів. Перш за все, звітування міського голови у 2016 році відбулося 20 листопада, а звіт на сайті з’явився тільки у січні 2017 року, та ще й у вигляді слайд-шоу. Згодом на сайті був оприлюднений детальний звіт мера із обчисленнями, графіками, описом доходів і видатків міста та підсумками роботи виконавчих органів ради. 

А ось звіт за 2017 рік на сайті міста Івано-Франківська був оприлюднений за кілька тижнів до публічного звітування Руслана Марцінківа перед громадою. 

Звітування мера у 2018 році пройшло за тією ж процедурою із дотриманням Статуту: документ був опублікований на сайті ледь не за місяць до дня публічного звіту мера.

Коломийська міська рада

Відповідно до Регламенту міської ради Коломиї, пункту 5.2.5, міський голова не рідше як один раз на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі.

Оголошення про звітування міського голови розміщується на сайті міськради. Звіт міського голови доступний на офіційному сайті ради.

Водночас під час аналізу звітування міського голови Коломиї Ігоря Слюзара представники Коаліції «Прозорі Ради» на сайті міськради звітів мера не знайшли. Відтак звернулись до міськради з вимогою їх оприлюднення. За рекомендацією Коаліції зараз звіти вже розміщені на сайті ради. 

Бурштинська міська рада

Частина 1 статті 56 Регламенту Бурштинської міської ради встановлює, що міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою міста та міською радою.

Відповідно до статті 56 Регламенту, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою міста на відкритій зустрічі.

Проаналізувавши, як відбувається звітування мера Бурштина Роксолани Джури, бачимо, що звіт мера оприлюднюють на сайті ради, а саме звітування відбувається у зручний для населення час.

Водночас на сайті не вдалось знайти анонсу про звітування міського голови. Відтак Коаліція «Прозорі Ради» надіслала звернення до Бурштинської міськради з рекомендацією подальшого анонсування на сайті ради часу і місця звітування мера.