Якби прорвало греблю Бурштинської ТЕС: Рятувальники провели масштабні навчання


В області завершилося командно-штабне навчання. За легендою, до рятувальників надійшло повідомлення про руйнування шлюзу - перепускної споруди (греблі) водосховища Бурштинської ТЕС.
Дана споруда призначена для забезпечення технологічного процесу Бурштинської ТЕС ДТЕК «Західенерго», площа її дзеркала становить 12,6 км. кв., а об’єм води складає 48,5 км. кв. Аварія спричинила підтоплення трьох довколишніх сіл.

До ліквідації умовної надзвичайної ситуації було залучено 63 особи та 27 одиниць техніки, з них - від ДСНС 18 осіб та три одиниці техніки. По прибутті, вони здійснили евакуацію населення з зони підтоплення, в першу чергу дітей, осіб похилого віку та людей з інвалідністю, автомобільним транспортом підвищеної прохідності та організували їх життєзабезпечення. Іншими відповідними службами було здійснено роботи з відновлення зруйнованого шлюзу-перепускної споруди (греблі) водосховища Бурштинської ТЕС.

Після заключного етапу командно-штабного навчання ДСНС України з органами управління та підрозділами територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області, що тривало на Прикарпатті з 28 по 30 листопада, відбулося розширене засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС за його результатами. Засідання відбулося під головуванням першого заступника голова Івано-Франківської ОДА Марії Савки та заступника директора департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Олександра Лещенка.

Про роботу  органів управління та сил цивільного захисту під час проведення командно-штабного навчання з органами управління та силами цивільного захисту територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області та її ланками доповів начальник Управління з питань цивільного захисту ОДА Володимир Стебницький. У своєму виступі він зазначив, що  за результатами навчання в найкоротший термін буде напрацьований та затверджений  план основних заходів щодо  підвищення стану готовності  територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області і організовано належний контроль за його виконанням.

Про результати командно-штабного навчання присутнім доповів заступник начальника управління планування та координації заходів цивільного захисту Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Сергій Осипенко і підкреслив, що підготовку органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми Івано-Франківської області  до виконання завдань за призначенням визначено як «достатній рівень».

У свою чергу, заступник директора департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України  Олександр Лещенко, підкреслив, що органи управління та сили цивільного захисту області не втратили своєї здатності оперативно і професійно реагувати на можливі надзвичайні ситуації і спостерігається тенденція до покращення їх роботи.

Як показує практика, завдяки таким навчанням вдосконалюється злагодженість та оперативність дій всіх ланок цивільного захисту Івано-Франківської області у випадку виникнення різного роду надзвичайних ситуацій. Тож, якими б не були виклики сьогодення, мешканці Прикарпаття можуть за будь-яких обставин розраховувати на оперативну та професійну допомогу сил та засобів цивільного захисту області.