Які новинки підготували прикарпатські видавництва на Форум видавців


18-22 вересня відбудеться 26 Форум видавців у Львові – Книжковий ярмарок, що об’єднає у Львові любителів книжок, творців літератури і професіоналів видавничої справи.

Участь у книжковому ярмарку візьмуть близько 300 видавничих та книготорговельних структур, поліграфічних підприємств, громадських організацій і фондів з усіх регіонів України.

Цьогоріч на гостей ярмарку чекатимуть близько 2000 новинок.

Бліц-Інфо зібрало новинки прикарпатських видавництв, які будуть представлені цьогоріч у Львові.

Так, івано-франківське видавництво "Лілея-НВ" везе на форум 16 новинок. Більша частина з них - це серія "Звитяжці".

Від Донецька до Перемишля. Як сучасна література «пам’ятає» українські міста

У 1990-х роках разом з незалежністю в українську літературу прийшло модне слово «геопоетика», і кожен з регіонів, позбувшись радянсько-спілчанського ярма, зміг продемонструвати власну культурну окремішність. Так, на тлі сірого офіціозу постали літературні школи багатьох літературних регіонів з центром вже не в Києві, як донедавна у Москві, а в цілком несподіваних місцях, де розквітло культурне життя – від Харкова до Івано-Франківська, від Донецька до Одеси. Автор запрошує до мандрівки історичними містами України, що їх по різному увиразнюють тексти української літератури початку XXI століття: Київ, Перемишль, Рівне, Львів, Коломия, Чортків, Донецьк, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса, Чернівці.

Результат пошуку зображень за запитом

Січові стрільці в боротьбі за державність

Історико-військознавча студія «Січові Стрільці в боротьбі за державність» уродженця Наддніпрянщини, генерал-хорунжого Армії УНР Марка Безручка (1883–1944) є важливим документом з історії забезпечення військової потуги Української революції. Зі сторінок цієї праці, яку написав безпосередній учасник подій, дізнаємося конкретні показники боєздатності Корпусу Січових Стрільців, його бойовий шлях 1919-го, плани і завдання командування, бої цього формування на українсько-більшо-вицько-польському фронті, фактичний стан, ліквідацію та інтернування Групи Січових Стрільців, а також про стратегію і тактику українського командування, моральний стан українських вояків в останньому періодові боротьби Армії УНР. Для зацікавлених історією Корпусу Січових Стрільців, істориків українського війська, краєзнавців, студентів, усіх, хто шанує українську військову традицію ХХ ст.

Синьожупанники

Спогади «Синьожупанники» уродженця Наддніпрянщини, генерал-полковника армії УНР Віктора Зелінського (1864–1940), надруковані 1938-го в Берліні, сьогодні є справжнім раритетом для фахівців й зацікавлених читачів. На сторінках цього видання ми знайдемо історію служіння Україні Синьожупанної дивізії. Саме вона певної миті опинилася між двох вогнів: муляла очі соціалістам з Центральної Ради і заважала німецькому окупаційному командуванню, яке злякалося творення самостійного українського підрозділу. Чільне місце у споминах В. Зелінського займають сторінки взаємин з тодішнім німецьким генералітетом, російсько-українські суперечності та наслідки Берестейського мирного договору. Важливими є свідчення про прибуття «Синьої дивізії» до Києва, взаємини її командирів з пацифістськи налаштованою до власного війська Центральною Радою. Авторові висновки будуть і сьогодні вартісними роздумами про причини поразки в нашій національно-визвольній боротьбі поч. ХХ ст. Для охочих пізнати історію нашої держави доби Української революції, істориків, допитливців військової історії, широкого загалу читачів.

Похід Болбочана на Крим

У книжці уродженця Хмельниччини, сотника Армії УНР Бориса Монкевича (1896–1971) з позицій військового фахівця детально описано переможні бої, в яких брали участь вояки Запорізького пішого полку під командуванням знаної постаті українських Визвольних змагань, полковника Петра Болбочана (1883–1919), зокрема його леґендарний похід на Крим. Зі сторінок цієї праці читачі дізнаються про те, як і чому запорожці П. Болбочана, якого призначили командиром Кримської групи Армії УНР на правах дивізії, випереджаючи німецькі війська, захопили Крим – 22 квітня 1918 р. Джанкой, а 24 квітня – Сімферополь. Не менш важливою буде оповідь автора про причини відступу українського війська з Криму, прибуття запорожців до Мелітополя, а також звільнення донецького водозбору від більшовиків. Для істориків і широкого загалу читачів, усіх, хто досліджує історичну правду про український Крим і соборність українських земель у ХХ ст.

Зимовий похід 1919-1920

В солідному воєнно-історичному дослідженні «Зимовий похід 1919–20» уродженця Київщини, генерал-хорунжого Армії УНР Юрія Тютюнника (1891–1930), вперше виданому в Коломиї 1923-го, міститься ґрунтовна характеристика героїчних сторінок історії Дієвої армії УНР, що ввійшли в нашу національну традицію як «Перший зимовий похід». На сторінках цієї студії-спомину, яку написав безпосередній учасник подій, знайдемо характеристику військово-політичної обстановки, що склалася в листопаді 1919 р., особливостей контактів Дієвої армії УНР і Галицької армії після того, як командування уклало останню угоду з російським генералом А. Денікіним, діяльності отамана Волоха та боротьбистів з налагодження співпраці з більшовиками в січні 1920 р., проблем взаємин Галицької армії з більшовиками, їхню оцінку від командування Дієвої армії УНР. Важливою буде й характеристика морального стану тогочасних українських збройних сил, що полягав у тому, що в Першому зимовому поході брали участь люди, віддані ідеї визволення України. Для істориків, краєзнавців, усіх небайдужих до історії національно-визвольної боротьби у ХХ ст., українського генералітету і минулого Збройних сил України часів 1919–1920 рр.

Базар

У спогадах уродженця Полтавщини, учасника Другого зимового походу сотника Гриця Рогозного (1893 – ?), вперше виданих друком у Чернівцях 1934-го, міститься вартісна інформація про особливості Листопадового рейду («Льодового походу») військ Армії УНР у жовтні – листопаді 1921 р., щоб підняти збройне повстання проти більшовицької влади та відновити українську державність. У цьому виданні ми знайдемо чимало важливих міркувань не лише про бойових дух та дії українських повстанців, а й про становище українців у таборах для інтернованих осіб у Польщі, підготовку Другого зимового походу, наступ на Київ, відступ українського війська, трагедію Базара. Для зацікавлених історією України 1920-х, істориків, краєзнавців, учителів та учнів, студентів вишів, усіх, хто не байдужий до історії нашої державності.

Власним руслом

У спогадах уродженця Коломиї, що на Івано-Франківщині, українського підпільника, журналіста та історика Зиновія Книша (1906–1999), вперше виданих 1966 р. в Канаді, знайдемо чимало вартісних фактів з історії Української військової організації на початковому етапі діяльності в 1922–1924 роках, її політичну історію, організаційну структуру, завдання і головних діячів підпілля. Для істориків українського національно-визвольного руху ХХ ст., краєзнавців, широкого загалу читачів, усіх, хто хоче дізнатися правду про українське підпілля 1920-х в Західній Україні.

Українське підпілля

У спогадах одного з найавторитетніших політичних публіцистів українського націоналістичного руху, уродженця Львова Володимира Мартинця (1899–1960) про зародження і творення ОУН знайдемо чимало вартісних думок про українське підпілля, його організаційну структуру, завдання, проблеми фінансування, дискусії довкола ідеологічних засад, видання українських підпільників, підготовку і проведення Першого конґресу українських націоналістів. Для всіх, хто цікавиться політичною історією України ХХ ст., зокрема історією українського національно-визвольного руху і українського націоналізму.

Бої на Карпаській Україні 14-15 березня 1939 року

У книжці опубліковано спогади головнокомандуючого Національною обороною Карпатської України «Карпатська Січ» Сергія Федоровича Єфремова (1893–1966) про період існування незалежної й суверенної держави Карпатська Україна. Автор у хронологічному порядку подає майже погодинний опис боїв карпатських січовиків проти угорських окупаційних військ, але пише і про свої зустрічі і телефонні розмови з найвищими представниками Карпатської України, головно з її Президентом Авґустином Волошиним. Спогади інформують читача про маловідомі або й зовсім не відомі факти з історії Карпатської України. В другій частині С. Єфремов навів численні винятки з європейської преси про бої на Карпатській Україні. У цьому виданні академік НАН України, професор Микола Мушинка значно розширив вступну статтю про життя С. Єфремова.

30 червня 1941

З праці уродженця Тернополя, визначного українського політичного діяча, голови Українського Державного Правління у Львові і голови Проводу ОУН (Б) Ярослава Стецька (1912–1986), вперше виданої 1967 р. в Канаді, дізнаємося про історичне, політичне і державне значення відновлення української державності 30 червня 1941 р. у Львові і створення українського уряду. У цій книжці уважний читач знайде відповіді на дражливі питання контактів українського політичного проводу з нацистами на початку совєтсько-німецької війни, участі українців у військових формуваннях Третього Рейху, причин розбіжностей у їхніх взаєминах, загострення українсько-німецьких взаємин унаслідок проголошення Української Держави на чолі з Я. Стецьком. Для істориків, політиків, державних управлінців, усіх, хто вболіває за розвиток сучасної України з опертям на історичні підвалини національного державотворення.

Армія без держави

У споминах уродженця Рівненщини, засновника УПА «Поліська Січ» Тараса Боровця (1908–1981), що з'явилися друком у Канаді вже після його смерті, уважний читач знайде чимало цікавого про історію українського визвольного руху. Найбільша принада цієї книжки в тому, що в ній автор і безпосередній учасник описаних подій розповідає про те, як саме організовувалися перші загони українського партизансько-повстанського руху під час Другої світової війни, а також як реалізовувалася стратегія збройного опору совєтському і нацистському тоталітарним режимам на Волині. Для всіх зацікавлених історією Другої світової війни, зокрема формуванням УПА «Поліська Січ», дослідників і шанувальників воєнної історії України ХХ ст.

В яскині лева

В українській мемуаристиці текст унікальний. Про таке не розповідали. Твереза, легка, драматична і фахова історія про українську військову розвідку, яка щоденною оперативною роботою серед польського підпілля в окупованій гітлерівцями Варшаві вводить українську сторону до складу суб’єктів континентальної політики

Організація військової праці ОУН

Зі спогадів старшини УПА Василя Чижевського (16.04.1913–02.05.1948) дізнаємося не лише про передумови формування повстанської армії та її боротьбу з більшовиками, а й про специфіку організації військової праці ОУН, створення старшинських шкіл УПА «Захід», перебіг руху Опору в Карпатах, особливості функціонування УПА «Північ» і УПА «Південь», їхні акції проти совєтських і нацистських окупантів, її політично-пропаґандивний рейд в Словаччину. Видання спогадів розраховане на істориків, краєзнавців, усіх, кому не байдужа доля українських повстанців у роки Другої світової війни.

Заграва на сході

У раритетній публікації мемуарного характеру уродженця Тернополя Романа Крохмалюка (1906–1990), вперше виданій в українській діаспорі 1978 р., міститься важлива інформація про передумови, творення і бойовий шлях 14-ї ґренадерської дивізії військ СС «Галичина» – підрозділу в складі військ Ваффен-СС Німеччини, що існував у 1943–1945 роках і був укомплектований з українців-греко-католиків, а 19 квітня 1945 р. переукомплектований у Першу Українську дивізію Української Національної Армії. Ця праця, яку написав безпосередній учасник тих подій, член Військової управи і референт набору до дивізії, ґрунтується на унікальних документах діловодства й споминах творців цього підрозділу, який залишив помітний слід в історії визвольної боротьби українців ХХ ст. Для зацікавлених історією українських визвольних змагань періоду Другої світової війни, істориків, краєзнавців, усіх, хто не байдужий до історії українського війська.

Сила доблесті

Спогади уродженця Волині, видатного українського військового діяча, генерал-хорунжого Армії УНР Павла Шандрука (1889–1979) – це роздуми автора про українське вояцтво, його добрі й злі прикмети, його перемоги, успіхи, невдачі чи поразки. Водночас це теж і поради та вказівки багатого своїм військовим і воєнним досвідом українського військовика, щоб у майбутньому не повторювати тих чи інших помилок. Це поради, чому саме слід звертати основну увагу на добрий військовий вишкіл українського вояка. Брак такого розуміння саме найгостріше був відчутний з боку чужинецького командного складу в Першій Українській Дивізії Української Національної Армії. Спогади «Сила доблесті» написані щиро і безпосередньо, по-вояцькому, без ніякого художнього розмаїття чи філософського осмислення життєвих подій. Ці тексти слід сприймати як роздуми про українське вояцтво, яке своїми чинами і кров'ю писало історичні сторінки літопису нашого народу в бурхливій першій половині минулого століття.

Ще три із них до Львова привезе прикарпатське видавництво "Discursus".

Шлях до себе. Відверто

«Шлях до себе. Відверто» — це історія молодої українки про міграцію та інтеграцію в Нідерландах. Оксана Лозинська розповідає про власний досвід навчання і викладання в голландських вишах, про систему нідерландської вищої освіти та проектно-дослідницьку діяльність, про культурний шок, про емоційне вигорання як діагноз та його лікування в Нідерландах, про медитацію і її вплив на самопочуття людини, про занурення в нідерландську мову і культуру. Як пише сама авторка: «Ця книга — про самореалізацію й успіх, злети й падіння, особистісний та професійний ріст. Це моя відверта історія про те, як не втратити себе на життєвому шляху».

Не заважай мені рятувати світ

«Не заважай мені рятувати світ» — це низка художніх рефлексій довкола важливих суспільних проблем. В оповіданнях ідеться про відгомін минулих і зовсім свіжих історичних травм у житті різних людей, про реакцію на зміну гендерних взаємовідносин, про пошуки Бога в хаосі свободи. Герої відчайдушно шукають любові й гармонії, кожен на свій лад намагаючись врятувати власний світ. Галина Петросаняк вміє і любить зупиняти час. Вона може легко відволікти вас від вашої реальності і занурити в реальність персонажів її оповідань, в реальність драматичну і, можливо, схожу на ваш власний досвід. Це, звичайно, якщо ви, як і герої оповідань цієї збірки, теж доходили до самого краю життя і зупинялись перед прірвою.

Світлина від Василя Карп'юка.

Юнак милується автоматом

Поетична книжка, складена на основі нововіднайдених віршів Тараса Мельничука (1938 – 1995) – поета, якого називають Князем Роси, одного з найоригінальніших, найгеніальніших і найтрагічніших українських митців ІІ половини ХХ століття.

Світлина від Василя Карп'юка.

Уривки:

була у мене Робота 
вона ходила зі мною у ліс 
гойдала дужі дерева 
а якось зрубала таку смереку 
що коли я впав перед нею на коліна 
то крізь кору з самої чорної глибини 
просвічувало серце 
таке чисто як у людини 
з тих пір я кажу 
солов’ям і дроздам
будете йти на роботу – 
не беріть сокиру у ліс
якщо зустрінете 
колишіть вишню 
нехай їй присняться Карпати 
і білий цвіт 
і Золоті Ворота

* * *
юнак милується автоматом 
чистить до блиску значки 
на гімнастерці 
раптом перед ним 
упало яблуко 
і розбилося на два серця