Які щеплення франківці можуть отримати безкоштовно, а за які доведеться платити


Побутує міф, нібито щеплення роблять лише у дитячому віці. Втім, насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин — ревакцинація.

Наприклад, вакцинація від дифтерії та правця призначена не лише дітям, а й дорослим. Імунітет проти цих недуг зберігається близько десяти років. Тому кожні десять років необхідна ревакцинація.

Як пояснила в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко, вакцинація від дифтерії і правця для дорослих безкоштовна.

«Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, здійснюють у 26 років із подальшою плановою ревакцинацією кожні десять років. Для цього необхідно тільки прийти до свого лікаря, з яким укладена декларація і сказати про бажання зробити вакцинацію. Тоді підписуєте згоду на вакцинацію, яку прикріплюють у карточці і вам роблять щеплення», - каже медик.

Лікар радить, що якщо у дитинстві ви не вакцинувалися або точно про це невідомо, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М — спочатку першу дозу, через місяць — другу, через шість місяців після другої — третю.

Що стосується вакцинації від паротиту, кору, краснухи та гепатиту В, то за словами Марії  Бойко, в поліклініках є тільки вакцини для дітей.

«Вакцина від гепатиту В є тільки для дітей і в дитячому дозуванні. Дорослим ми можемо робити вакцинацію, тільки коли є дуже ургентна ситуація, наприклад поранився медичний працівник. Що ж стосується вакцинації від кору, краснухи і паротиту, то вона також проводиться тільки дітей в 12-15-18 місяців, а також у 6 років, коли вони йдуть до школи. Вакцинуємо і дітей до 18 років, які з різних причин не отримали щеплення вчасно. Невелика кількість вакцини є і для медичних працівників», - пояснює Бойко.

Очільниця управління охорони здоров’я каже, що всі бажаючі можуть отримати вакцинацію від кору, паротиту, краснухи та гепатиту А і В та інших захворювань  у приватних клініках за власні кошти. Державні заклади не надають ці послуги.

Загалом в МОЗ рекомендують дорослим проходити ревакцинацію:

  • Дифтерія, правець, коклюш. Повторне введення вакцини після 16 років і має проводитися 1 раз на 10 років.
  • Паротит (свинка) - для чоловіків, кір, краснуха (для жінок). Вакцинація від краснухи рекомендована жінкам при плануванні вагітності.
  • Гепатит А. Ревакцинацію можна провести у будь-якому віці, але робиться вона за приписом лікаря раз на 10 років.
  • Гепатит В. Як правило, робиться 1 раз, повторне введення (за показаннями) –  з інтервалом 5-7 років.
  • Людський папіломавірус (HPV). Вакцинацію проходять тільки жінки з 10 років без вікових обмежень.
  • Грип. Вакцинацію рекомендовано проходити щорічно за бажанням