Якість повітря та рівень шуму у Франківську визначатимуть новими приладами


Але використовувати їхні можливості на повну в Україні неможливо.

Про це заявив в ефірі проекту “Тема дня” на UA: КАРПАТИ Віталій Фіглевський, начальник обласного управління ГУ Держпродспоживслужби.

Йдеться про пристрої, які розробили юні робототехніки з Івано-Франківська Дмитро Обухов та Богдан Фіцак. Відповідні станції облаштують у 5-ти районах Івано-Франківська. Дані про рівень забруднення повітря та шуму, а також температуру, вологість та атмосферний тиск пристрої передаватимуть на сайт, де із ними може ознайомитися кожен охочий.

Проте використовувати можливості цих приладів на повну в Україні неможливо. Про це заявив в ефірі проекту “Тема дня” на UA: КАРПАТИ Віталій Фіглевський, начальник обласного управління ГУ Держпродспоживслужби.

“Насамперед це пов’язано з тим, що в Україні відсутні регламенти впливу ось цих зважувальних частинок пилу. По-друге, немає нормативів визначення цих частинок в атмосферному повітрі. Необхідно обґрунтувати директиви ЄС від 2008-го року №50 «Щодо охорони атмосферного повітря» до національного законодавства. І саме в цій директиві встановлено визначення цих зважувальних частинок пилу. Наразі, фактично, якщо будуть перевищені ці показники, їх не можна буде ніде використати і ні до чого прирівняти, регулювання їх в Україні не є узаконене», — повідомив Віталій Фіглевський.

Більше інформації у повному відео програми “Тема дня” на UA: КАРПАТИ: