Якщо потрібна допомога адвоката: Куди звертатись прикарпатцям?


У повсякденному житті прикарпатцям доводиться стикатися з проблемами, які так чи інакше потребують знання законів для вирішення їх у правовий спосіб.

Однак, через постійну зміну законодавства та дороговартісні послуги професійного юриста чи адвоката, прикарпатці змушені шукати вихід самостійно. Відтак для захисту прав таких людей в Україні створили систему безоплатної правової допомоги.

В Івано-Франківську працює регіональний центр, якому підпорядковуються три місцеві – Івано-Франківський, Калуський та Коломийський. До місцевих центрів належать ще бюро правової допомоги, які є в кожному районному центрі крім Тисмениці, адже її обслуговує Івано-Франківськ, оскільки знаходиться зовсім поруч.

За словами директора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайла Євчука, регіональний центр надає допомогу затриманим особам, тим кому у кримінальних провадженнях призначено адвоката, а також засудженим. Всім решта – правову допомогу надають у  місцевих центрах та бюро.

За правовою допомогою в місцевий центр чи бюро може звернутись кожна людина незважаючи від її майна, статусу чи належності до певних категорій населення.

«Коли людина звертається до центру працівники реєструєть звернення, вивчають питання. Якщо його можливо врегулювати шляхом надання консультацій, людина йде задоволена. Якщо ж визначається, що потрібно з цим питанням звернутись до суду, дивимось чи підпадає вона під категорію осіб, які можуть претендувати на безоплатну вторинну правову допомогу», - розповідає посадовець.

Євчук зауважує, що людині надають пам’ятку де вказано, які документи потрібно зібрати для того, щоб підтвердити свою належність до певної категорії громадян. До прикладу – малозахищені мають отримати довідку за шість місяців отримання заробітної плати чи іншого доходу, інваліди – довідку про свою пенсію, учасники бойових дій – посвідчення, внутрішньопереміщені особи - відповідні посвідчення. За його словами, саме ці категорії найчастіше звертаються за допомогою. Загалом, всі хто має право на таку допомогу, перелічені у статті 14 Закону про безоплатну правову допомогу.

«З початку року з’явилась ще одна категорія – особи, які зазнали насильства в сім’ї, чи за ознакою статі. Ця категорія на сьогодні мало визначена, адже тут посвідчень не видають, але вони підлягають реєстрації в соцзахисті, також має бути звернення до Нацполіції», - додає Михайло Євчук.

Прийнято вважати, що безплатні адвокати, яких надає держава є поганими. Однак Євчук спростовує такий стереотип. Він зазначає, що їхні захисники з числа адвокатів Івано-Франківської області, які виявили бажання надавати безоплатну правову допомогу і пройшли відповідні конкурси.

«Ці адвокати не сидять у центрі, а заходять тільки, аби отримати доручення або дізнатись питання оплати їхньої праці. Тобто, у них є паралельні договори з клієнтами», - акцентує посадовець.

Загалом регіональний центр уклав близько 70 контрактів з адвокатами – це при тому, що в Івано-Франківському реєстрі їх є 140. Водночас, бідкається Михайло Євчук, у Косові адвокати взагалі відмовились йти на конкурс.

«Не знаю з чим це пов’язано, можливо у них інше бачення. Ми неодноразово з ними зустрічались, навіть приїжджав директор координаційного центру з Києва. Однак вони послухали, але ніхто не пішов на конкурс. Відтак зараз в Косівському районі немає жодного безплатного адвоката. В попередні роки ми виходили з того, що укладали договори з вижницькими адвокатами Чернівецької області. А зараз є випадки коли адвокати з Франківська їдуть у Косів», - акцентує він.

Починаючи з 2016 року аби наблизитись до людей працівники центру почали робити виїзні прийоми, розповідати людям про систему безоплатної правової допомоги, надавати консультації та інше.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!