Янукович програє другий тур президентських виборів будь-якому з опозиційних кандидатів


Рейтинг чинного президента Віктора Януковича у першому турі на сьогоднішній день не гарантує йому перемоги над можливими опозиційними кандидатами у другому.

Чинний президент України Віктор Янукович програє будь-якому з представників парламентської опозиції у другому турі, чи то Віталій Кличко, Петро Порошенко, Арсеній Яценюк або ж Юлія Тимошенко. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного центром "Соціс" і Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Так, якби вибори голови держави проходили найближчим часом, у разі виходу у другий тур Януковича і лідера партії "УДАР" Віталія Кличка, він набирає 36,1%, його опонент - 63,9%.

Якщо у другий тур виходить один з активних учасників акцій на Майдані, позафракційний депутат Петро Порошенко, то він набирає 62,3%, Янукович - 37,7%.

Якщо виходить лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, то він набирає 54,4%, Янукович - 45,6%, якщо виходить лідер фракції партії "Батьківщина" Арсеній Яценюк, то він набирає 58,4%, Янукович - 41,6%.

Разом з тим, у випадку, якщо у виборах брала б участь екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, то вона набрала б 57,4%, а Янукович - 42,6% голосів виборців.

У цілому у першому турі серед тих, хто візьме участь у виборах, за Януковича проголосували б 29,5%, за Кличка - 28,7%, Порошенка - 18,6%, Яценюка - 9,2%, лідера КПУ Петра Симоненка - 4,7%, Тягнибока - 3,8%, лідера "Українського вибору" Віктора Медведчука -0,7%, за іншого кандидата - 4,9%.

Опитування проводилося з 24 січня по 1 лютого методом стандартного інтерв'ю "фейс ту фейс", у всіх регіонах України, опитано 2,4 тис. осіб (похибка 2%).

У той же час, серед усіх громадян України, які мають право голосу на виборах, електоральні симпатії розділилися наступним чином:

Якщо у другий тур виходять Кличко і Янукович, то лідера "УДАРу" підтримали б 44,4%, чинного президента - 26,1% респондентів. При цьому 16,2% опитаних не збираються брати участь у другому турі виборів, 13,3% - не визначилися з відповіддю.

При участі у другому турі Порошенка і Януковича, за народного депутата проголосували б 40,5%, за чинного президента - 25,5%. При цьому 18,3% опитаних не мають наміру брати участь у другому турі, 15,7% - не визначилися з відповіддю.

Якщо в другий тур виходять Тимошенко і Янукович, то за екс-прем'єра готові віддати свій голос 35,3%, за чинного президента - 27%. 20,9% опитаних не збираються брати участь у другому турі, 16,8% - не визначилися з відповіддю.

Разом з тим, у випадку, якщо у другий тур виходять Тягнибок і Янукович, то за лідера ВО "Свобода" готові віддати свій голос 31,3%, за чинного президента - 27,5%. Не мають наміру йти на вибори 21,4%, 19,8% - не визначилися з відповіддю.

При зустрічі у другому турі Яценюка і Януковича лідера фракції "Батьківщина" підтримають 36,5%, за чинного президента - 26,9%. Не збираються брати участь у другому турі 19,7%, 16,9% - не визначилися з відповіддю.

"Тенденція така, що у другому турі чинний президент програє всім основним конкурентам з відмінністю лише в тому, кому дуже серйозно, і в першу чергу цей відчутний розрив із Кличком, мінімально - з Тягнибоком. Також нова ситуація з Порошенком і Яценюком", - констатував виконавчий директор Центру "Соціс" Олександр Стегній.

Дзеркало тижня