Яремче за один день. Активності, екскурсії та релакс у горах


Здавалося б, про Яремче точно знають усі українські туристи. Бо це – ворота у Карпати. Звідси починається багато гірських подорожей, сюди їдуть побачити знаменитий водоспад Пробій, познайомитися з карпатським колоритом і почути неймовірні історії про Олексу Довбуша.

Проте це – класичний варіант відпочинку у Яремче. Але, повірте, любителям активностей і драйву тут теж є що робити, пише Іgotoworld

Звичайно ж, у Яремче варто їхати не лише на один день: мінімум на вихідні, максимум – на тиждень, якщо врахувати походи в гори. Однак, якщо у вас дуже обмежений час, але хочеться побачити якнайбільше, то справитися за день – цілком реально. 

1. Прогулянка містом

Це однозначно перший і найголовніший пункт. Бо бути в Яремче і не зробити фото на мосту через річку з видом на водоспад Пробій – це майже рівносильно тому, що не бути в цьому місті. Обов’язково прогуляйтеся містом, а якщо буде час – ще й однією з туристичних стежок у Яремчі. Наприклад, стежкою Довбуша.


Цікаві об’єкти:

  • Водоспад Пробій.
  • Музей Шептицького.
  • Іллінська церква.
  • Церква Іоанна Милостивого.
  • Ринок сувенірів.
  • Водоспад Дівочі сльози.
  • Стежка Довбуша.

Порада: якщо у вас обмаль часу, краще не блукати вулицями у пошуках цікавих місць у Яремче, а брати із собою екскурсовода, який максимально оперативно покаже найцікавіші локації та розкаже про їхню цінність.

Час на прогулянку: 1–1,5 години (без Стежки Довбуша).

2. Парк-музей «Карпати в мініатюрі»

Незвичний музей під відкритим небом точно сподобається усім. Тут цікаво буде, у першу чергу, любителям гір і гуцульської архітектури.



А ще – тим, хто цікавиться карпатською залізницею. Тут із точністю до найменших деталей відтворені моделі церков і монастирів, відомі пам'ятки краю, водоспад Пробій на річці Прут, старі залізничні станції у гірських селах, єдина в Карпатах міні-залізниця з копіями легендарних кам'яних мостів у Ворохті, через які їздить маленький паровозик. Побачити мініатюри на власні очі, особливо, якщо бачив ці об’єкти у повному розмірі, однозначно варто.

Де розташований: урочище Жорна, територія Карпатського національного природного парку. Дістатися зручно пішки із залізничного вокзалу.

Час на екскурсію: до 40 хвилин.

Графік роботи: щодня з 10:00 до 20:00.

Вартість квитків: 30 гривень для дорослих, 20  гривень для дітей.

3. Рафтинг на річці Прут

Цей пункт – для любителів активностей. Ідеально підійде для дружніх компаній, які не хочуть обмежуватися екскурсією по Яремче. Якщо раніше ви думали, що для рафтингу треба виділяти цілий день, то це не зовсім так. Можна, звичайно, поїхати у кількаденний комбінований тур (сплави по карпатських річках і походи в гори), проте для одноденної поїздки чи вікенду, який хочеться урізноманітнити активностями, рафтинг – ідеальний варіант.



Попри те, що на річці Прут знаходиться одна з найскладніших ділянок для рафтингу в Україні, тут є і доволі спокійні як для карпатських річок місця, що дозволяє брати участь у сплаві навіть новачкам. Рафтинг-клуб «Скита» знає все про карпатські річки, дбає про безпеку своїх клієнтів і пропонує маршрути відповідно до рівня підготовки групи. На ділянці поблизу Яремче можуть сплавлятися навіть ті, для кого рафтинг – абсолютно нове заняття.

Вартість: від 500 гривень з особи.

Час для рафтингу: до 3 годин з переодяганням, інструктажем і «пробним заняттям».

4. Вольєрне господарство Карпатського НПП і комплекс «Ведмежа гора»

Зовсім близько від музею «Карпати в мініатюрі» знаходиться територія, що більше схожа на справжній екопарк, ніж на вольєрне господарство. Тут функціонує реабілітаційний центр для диких тварин і птахів. Під опікою фахівців нацпарку на великій території живуть косулі, олені, кабани, лисиці, також білі лебеді, дикі качки, сови, орли та інші птахи.


Де  розташоване: вулиця Грушевського, 29.

Час на відвідини: 1–1,5 години.

5. Джипінг на полонину Маковиця

Для любителів активного відпочинку – це ще один крутий варіант для яскравих вражень. Дорога на полонину – на сто відсотків карпатська, тому готуйтеся до екстриму. На полонині розташована колиба вівчарів, де вам можуть провести дегустацію карпатських сирів, розповісти, що таке справжня овеча бринза, вурда, будз, і показати роботу вівчарів.



Якщо маєте більше часу, ще й майстер-клас із приготування сиру організують. Туристи мають можливість відвідати автентичну хатинку вівчаря, де зберігаються традиції і де до цього часу використовуються старовинні приладдя для приготування карпатського сиру. Якщо є бажання, можна скуштувати і місцеві гуцульські страви, які готують жителі полонини у хатинці поруч.

Час на джипінг: все залежить від маршруту, на Маковицю подорож триває від 1,5 до 2 годин, бо полонина знаходиться зовсім недалеко. 

6. Полонина Перці – гуцульський колорит з неймовірним видом на гори

Недалеко від Яремче, у селі Ябулниця, на висоті 960 метрів, знаходиться ще один цікавий для туристів об’єкт – полонина Перці. Тут рівень «гуцульськості», автентичності і доброго гумору – просто зашкалює. А прекрасні краєвиди на Говерлу і Петрос – чудове доповнення до цього. Тут можна побачити і гуцульську моду, і справжню хату коваля, і обійстя мольфара, почути карпатських музик і безліч цікавих легенд про життя-буття у Карпатах.

Крім того – є справжній гуцульський магазин, щось схоже на традиційний український шинок, де можна замовити не тільки автентичні страви, а й сучасний гуцульський делікатес – перець у шоколаді. Для поціновувачів гуцульської культури полонина Перці – просто must visit.



Де розташована: село Яблуниця, ділянка Горішків, за 30 кілометрів від Яремче.

Вартість: вхід – 50 грн.

Час на відвідини: до 1 години, але тут є що робити і цілий день.