Ярмарок пряників, гуцульська коляда й майстер-класи: Франківщина готується до свят


Новий рік і Різдво - уже на порозі! Як святкуватиме область?

Івано-Франківськ

У місті відкрили головну ялинку та святковий ярмарок, пише газета Експрес. Прямую на святковий ярмарок. Люди придивляються до мила ручної роботи та медів. Поруч торгують шашликами, глінтвейном, гуцульськими сирами та сирними кониками, пише Експрес.

Ціни на ярмарку такі: 100 грамів шашлика — 49 гривень, 100 грамів смажених ковбасок — 35, 100 грамів смаженої картоплі — 20, півлітрова пляшка негазованої води — 20, чотири шматочки різних видів сирів на паличці — 10 — 15, один льодяник — 15 — 25, 250 грамів глінтвейну — 25 — 35, чай — 10, кава — 15 — 25, 100 грамів смажених горіхів у глазурі — 80 гривень.

"Продавати дешевше не буду, бо закупляв їх дорого. А ще додайте сюди вартість глазурі, витрати на газ при обсмажуванні... Звідси така ціна", — мовить Варфоломій Кирста зі Львова, який приїхав до Івано-Франківська ярмаркувати.

А ось Тамара Соловейчик, знана на Прикарпатті дизайнерка-квітникарка, продає власноруч зроблені дідухи, святкові віночки та композиції з сухоцвітів. Ціни — від 30 до тисячі гривень.

Коломия

Головна ялинка Коломиї заввишки 10 метрів. Вона виросла на подвір'ї жителя села Корнич Василя Дутчака. 28-річне дерево стало таке велике, що могло пошкодити стіни садиби. Тож чоловік запропонував ялинку місту, за що отримає 2,5 тисячі гривень. Гроші пан Василь обіцяє віддати на благодійність.

До речі, не всі коломияни задоволені новорічним деревом, бо за декілька метрів ростуть живі ялинки. Люди кажуть, що їх можна було прикрасити, а ялинку пана Дутчака віддати, скажімо, у сиротинець. За словами Ольги Курчій, методистки коломийського Народного дому, біля ялинки упродовж свят діятиме ярмарок, де не лише торгуватимуть, але й навчатимуть робити різні різдвяні сувеніри, плести дідухів і безплатно частуватимуть святковими стравами.

Калуш

А от центральна ялинка Калуша — із села Ценжів. За 18-метрове святкове дерево заплатили 2 тисячі 340 гривень, прикрасили іграшками, що збереглися з минулорічних святкувань.

"Біля ялинки будуть святкові лотереї, ярмарок медових пряників, гостей безплатно пригощатимуть чаєм та печивом, —зазначає Алла Терещенко, директорка міського палацу культури "Мінерал". — Упродовж свят відбудуться передноворічний чемпіонат з вільної боротьби, забіг у новорічних шапочках, конкурс на найкращу різдвяно-новорічну декорацію вітрини, різноманітні концерти. У міському палаці культури діятиме резиденція святого Миколая".

Верховина

Сюди 12-метрову ялинку привезли з Бережницького лісництва. Новорічне дерево прикрасили різнокольоровими кульками. Біля ялинки є фігурки казкових героїв заввишки від 1 до 1,5 метра та велика різдвяна шопка із біблійними персонажами.

Цікавинкою верховинського святкування стане катання на бричках та санях і частування карпатськими чаями. На завершення новорічно-різдвяних свят біля ялинки відбудеться унікальна гуцульська коляда плєс, у якій беруть участь лише чоловіки.

Рогатин

Тут стоїть ялинка висотою 15 метрів. Її привезли з Рожнятівського району. Прикрасили іграшками, які власноруч зробили місцеві школярі.

"У місті відбувся конкурс на найкращу новорічну іграшку, — каже Микола Шинкар, заступник міського голови. — Переможці згодом отримають 500, 400 та 300 гривень премії".

Окрім дитячих іграшок, для міської ялинки закупили й фабричні прикраси, оновили святкову ілюмінацію. На все витратили приблизно 20 тисяч гривень. Біля ялинки у святкові дні відбуватимуся колядки, щедрівки, парад маланок, будуть виступати місцеві колективи і виконавці.