Юрій Дерев'янко: "Кошти акцизу з продажу пива – на модернізацію лікарні Охматдит"


Співавтор законопроектів із підвищення акцизу на пиво, народний депутат Юрій Дерев'янко презентував в Івано-Франківську законодавчий пакет, що передбачає спрямувати отримані кошти на модернізацію дитячої лікарні Охматдит та інші заходи щодо охорони здоров'я.

У рамках кампанії «Акциз із пива – на Охматдит» цими днями автори законопроектів, серед яких Юрій Дерев’янко, проводять серію прес-конференцій, на яких презентують пакет законопроектів, спрямованих на підвищення акцизу на пиво, кошти від якого будуть спрямовані на модернізацію Національної дитячої лікарні "Охматдит" та на заходи, пов’язані з охороною здоров’я.

Тиждень тому у парламенті був зареєстрований альтернативний урядовий законопроект, який також пропонує підвищити акциз на пиво. Він передбачає, що зібрані кошти йтимуть у загальний фонд державного бюджету. І таким чином, на переконання політика, будуть розпорошуватися.

Суть законопроекту, який підготувала група депутатів, передбачає збільшити ставку акцизу на літр пива з 87 коп. до 2,5 грн. В результаті такого збільшення, на думку авторів проекту, можна отримати 4 млрд. грн. і спрямувати ці гроші за цільовим призначенням: 2 млрд. на лікарню Охматдит та інші 2 млрд. на заходи, які пов’язані з охороною здоров’я та пропагуванням здорового способу життя.

Юрій Дерев’янко зауважує, що законопроект не тільки забезпечить кошти для фінансування галузі охорони здоров'я, а й сприятиме скороченню споживання пива серед молоді. «Ми сьогодні намагаємося донести суспільству той факт, що велика кількість підлітків зловживає пивом. Це фактично деградація нашого майбутнього - молодих людей, які під тиском пивної пропаганди стають алкогольно залежними. Як законодавці, ми повинні зробити все можливе, щоби зупинити поширення пивного алкоголізму», - зазначив Юрій Дерев’янко.

Політик висловив занепокоєння, що в Україні пиво дешевше за сік і кефір та надзвичайно доступне за можливістю придбати, бо досі юридично не визнане алкоголем. Чинні ставки акцизів на пиво в Україні у 4,5 рази нижчі за ставки в Росії.

Україна є другою країною в Європі за споживанням пива підлітками (дітьми у віці 11-15 років) серед 40 країн Європи. За рік в Україні споживають 3 млрд. літрів пива, тоді як соків і води – 2,7 млрд. літрів, повідомив нардеп.

Лікарі підтримали цю законодавчу ініціативу. Дитячий онкогематолог Департаменту охорони здоров’я ОДА Алла Іваненко погодилася, що такий законопроект є важливим для всієї України, а проблему пивного алкоголізму назвала криком нації. «Без Охматдиту немає кроку вперед, це ми відчуваємо і на місцевому рівні, бо захворюваність дітей на онкогематологічні хвороби різко зростає», - зазначила дитячий онкогематолог Алла Іваненко.

Лікар звернула увагу на те, що пивний алкоголізм – це не тільки дитячий або підлітковий алкоголізм, який потім проявляється у вигляді гострої хвороби. Це закладений імунодефіцит у дітей тих, хто вживає алкогольні і слабоалкогольні напої. Відтак ці діти, ще не народившись, стають претендентами на онкогематологічні захворювання.

Заступник головного лікаря Обласної дитячої клінічної лікарні Тарас Мельник переконаний, що цей законопроект буде широко підтриманий громадськістю України.

«Підлітки не повинні вживати алкоголь взагалі. А сьогодні ми маємо дуже небезпечну ситуацію – популярність алкоголю, зокрема пива, серед підлітків зростає. Вагомим фактором є дешева ціна на продукт. Порівняно з цінами на сік, пиво дешевше, тому підлітки його і вибирають. Через декілька років ми почнемо пожинати плоди цієї вседозволеності – у нас виросте покоління дітей із важкими хворобами, виродженнями, деградацією інтелекту. Тому ситуацію треба виправляти вже, поки не пізно», - зазначив Тарас Мельник.

 

Тетяна ДОРОШЕНКО, "Галицький кореспондент"