З 1 липня період відпустки по вагітності та пологах зараховуватиметься до страхового стажу


Про це повідомив директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Микола Шамбір.

а його словами, відповідна норма передбачена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

 

«Відтепер загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та отримують допомогу. Цей період буде зараховуватися до страхового стажу під час призначення їм пенсії», - сказав він, повідомляє "Фіртка".

Микола Шамбір наголосив, що питання зарахування до страхового стажу періоду перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами дискутувалося з 2004 року. .

«Щоб ця норма почала діяти, Парламент вніс зміни до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними страхові внески за період перебування у декретній відпустці сплачуватиме роботодавець виходячи з нарахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами: ЄСВ у такому випадку складатиме 33,2% від цієї суми. Разом із цим з працівниці утримуватимуться 2% з суми допомоги по вагітності і пологах», - пояснив нововведення фахівець, інформує прес-служба Мінсоцполітики.