З держбюджетом 2020 франківським медикам не вистачатиме вісім мільйонів


У Верховній Раді запропонували проект Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Як повідомила у мережі Facebook нардеп від Івано-Франківська Оксана Савчук, передбачений розмір доходів бюджету – 1 079,5 млрд грн, а видатків – 1 170 млрд грн. Суттєво збільшуються витрати на РНБО, натомість зменшено видатки на соціально-економічний розвиток, пише Бліц-Інфо.

"Маємо розуміти, що громади та місцеве самоврядування мають бити на сполох. Адже бачимо зменшення субвенцій на освіту та медицину, немає субвенцій на заходи для підвищення якості освіти, будівництво майданчиків для занять ігровими видами спорту, ремонт існуючих і будівництво нових спортивних споруд, басейнів", - зауважує народна депутатка.

Савчук наголошує, шо також із введенням в дію реформи медицини в повному обсязі у 2020 році не вистачатиме коштів на забезпечення наданих послуг у даній галузі. Йдеться також і про заробітні плати медичним працівникам.

"Для того, щоб забезпечити виплату заробітних плат медичним працівникам міста, в державному бюджеті на 2020 рік необхідно збільшити субвенцію майже на 8 млн грн. Щодо обсягу освітньої субвенції (з урахуванням обсягів підвищення посадових окладів), то її варто збільшити на 140,3 млн грн.", - додає франківка.

Крім того, в проєкті Закону «Про Державний бюджет на 2020 рік» не передбачено збільшення індексації землі, припинено зарахування частини акцизного податку (37 млн грн.).

"Окремо про пайову участь: представники найбільшої фракції вважають, що інтереси 2-х сотень забудовників важливіші за інтереси всіх мешканців країни, адже пайову участь, яку продовжили тільки на 1 рік, наразі не замінюють і не планують, іншими коштами. А ще щорічні втрати понад 20 млн грн., за які будувалися дитячі садки, нові дороги, спортивні зали тощо", - підсумувала Оксана Савчук.