З іншого боку землі: Що приховує Палац Потоцьких


У франківському"Палаці Потоцьких" працюють фахівці Львівської Політехніки – досліджують фундаменти та підвали всіх споруд.

За словами директора КП "Палац" Володимира Гайдара, зараз тут тривають дослідницькі роботи, інформує ТРК Карпати.

"Всі дослідницькі роботи, які тут зараз виконуються, потрохи відкривають історію. Насправді в таких об'єктах завжди є про що побалакати. Тут і кладка стін сама багато розповідає, і кожна тріщина. В рамках первинних реставраційних досліджень біля палацових споруд робимо інженерні шурфи – біля кожного фундаменту вибираємо ґрунт, щоб побачити на чому стоять фундаменти, який їх стан, які матеріали використовувалися та як були укладені підвалини будівель з інеженерної точки зору", – розповів директор КП "Палац", архітектор Володимир Гайдар.

На прикладі будівель Гайдар розповів специфіку роботи над ними.

"Споруда є на мапах ще з середини XIX ст. Але кладка фундаменту, розмір цегли та склепіння вказують про XVII ст.  Є імовірність, що це було надбудовано на початку XVII ст. або ж всередині. А надбудова може бути датована серединою XVIII ст. Коли ж плитка на стінах – це облагородження вже радянського періоду", – каже архітектор.

Директор "Палацу" зізнається, що гуляє тут часто.

"Я тут тепер майже живу. Хлопці, які тут працюють постійно тут зачищають, розчищають фундаменти. Це не тільки наша робота, а й життя",- розповідає він.

За словами Володимира Гайдара, найцікавішими в комплексі Палацу Потоцьких є підвали і склепіння в них, хоч подекуди вони вже зруйновані й через свою небезпечність доступні виключно для спеціалістів. Туристів у підвал пускатимуть згодом. Все це має бути функціонально.

Детальніше у відео: