На Прикарпатті з обласного бюджету виділили ще мільйон гривень для боротьби з коронавірусом


На протиепідемічні заходи в області спрямували кошти резервного фонду обласного бюджету.

Відповідне рішення прийняли на комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами директорки фінансів ОДА Ірини Мацькевич, з резервного фонду заплановано виділити департаменту охорони здоров’я 1 мільйон 50 гривень на протиепідемічні заходи.

Водночас заступниця голови ОДА Марія Савка зауважила, що додатковий 1 мільйон 88 тисяч гривень направлять на закупівлю необхідних засобів для обласної інфекційної лікарні.

«Наразі Болехівська, Тлумацька та Долинська міські ради не виділили жодної гривні на протиепідемічні заходи. Хоча було розпорядження долучитись всім міським радам», - зауважила Савка.

Чиновниця додала, що за другий транш коштів заплановано купити 1000 швидких тестів. Половину з них роздадуть обласним закладам, 300 направлять для Івано-Франківська та ще 200 – для органів місцевого самоврядування.

«Засоби індивідуального захисту не так просто купити. Мова йде про індивідуальні одноразові костюми. Півтора тижня назад ми перші в Україні видали розпорядження про виділення 1,88 мільйона. Також ми зараз домовляємось з товариством сліпих, аби вони шили маски. Ми робимо все, аби мінімізувати всі ризики», - зауважила чиновниця.

Водночас депутати цікавились, чому Івано-Франківщини немає у списках областей, які отримають від Уряду одноразові маски.

«Офіційних даних крім постів у фейсбуці ми не бачили», - прокоментувала Савка.

Голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що наразі актуальним є питання функціонування лікарень інфекційного профілю.

«Вони зараз збалансовані. Але через реформу вони не знають, що будуть робити з 1 квітня, вони не знають, яке буде фінансування. Я б пропонував, щоб обласна адміністрація тісно контактувала з Міністерством охорони здоров’я можливо про відтермінування чи спрощений механізм фінансування закладів цього профілю. Це зараз дуже важливо, адже збіг реформи та епідемії може наробити біди», - наголосив Олександр Сич.

За словами чиновників, наразі в області визначено 405 боксів для ізоляції людей. З них – 60 місць в обласній інфекційній лікарні.

Також в області є 110 апаратів штучної вентиляції легень, але зрозуміло, що не всіх з них не можна перепрофілювати. З них десь 60 – 70 штук можна направити для інфекційних відділень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: