З обласного бюджету виділять кошти на розкислення ґрунтів


В ОДА відбулось засідання комісії, що визначила претендентів на отримання коштів з обласного бюджету для проведення робіт з розкислення ґрунтів згідно відповідної програми на 2016- 2020 роки.

Як зазначив директор департаменту – голова комісії Іван Андріїшин, характерною особливістю кислих ґрунтів є пригнічення мікробіологічної активності в кореневому шарі, накопичення шкідливих для рослин рухомих форм важких металів, погіршення фізичних параметрів, недостатній поживний режим. Рослини, що ростуть на підкислених ґрунтах, більше уражаються хворобами, в плоди, зерно, овочі — більше потрапляє радіонуклідів, нітратів, знижується посухостійкість і зимостійкість озимих культур. Підвищена кислотність ґрунту різко позначається на врожайності сільгоспкультур, пише прес-служба ОДА.

Проведення робіт із розкислення ґрунтів підвищить ефективність внесення органічних і мінеральних добрив та забезпечить відтворення родючості ґрунтів і зниження собівартості виробництва рослинницької продукції за рахунок підвищення врожайності.

Учасникам програми, а це три агроформування області, комісією виділено кошти на розкислення ґрунтів у сумі 267,1 тисяч гривень.