З оперетою і "розстрілом": У Франківську відтворять події листопада 1943 року


Сьогодні, 14 листопада в Івано-Франкіській обласній філармонії відбулася прес-конференція з нагоди відзначення 75-ї річниці розстрілу 27 українських патріотів, яких затримали під час облави в міському театрі, де відбувалася прем'єра оперети Ярослава Барнича «Шаріка».

Як повідомили під час прес-конференції, в суботу 17 листопада об 11:00 в обласній філармонії та на вулиці Страчених відбудеться історична реконструкція подій 1943-го, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, останнім часом в Івано-Франківську намагаються відтворювати події у сучасній формі.

"В контексті святкування буде вистава "Шаріка", буде вперше випущена книжка про ті події зі свідчень очевидців. Наші хлопці загинули від рук німецьких окупантів, які боялися повстання. На жаль, сьогодні залишилося мало очевидців тих подій, тому необхідно розповідати про те, що сталося",- переконаний мер.

У свою чергу директор драмтеатру Ростислав Держипільський наголосив, що страшніший подій пов'язаних з мистецтвом у нас мало.

"Цю виставу назвали "кривава Шаріка". І коли ми вперше її поставили, то переживали через її історію. Коли це відбулося, режисер вистави Ярослав Барнич посивів, адже відчував і свою вину",- розповів Держипільський.

За словами режисера, все було наперед розплановано, німці ніби знайшли в конкретному ряду зброю і арештували визначених людей. Їх кілька днів тримали на Сахарова, катували. А 17 листопада на вулиці Страчених забили 10 соснових стовпів і розстріляли 27 оунівців.

"На тому місці, коли в ті часи зупинили виставу, зупинимо і ми. Потім відбудеться реконструкція арешту і розстрілу. А вже о 13.30 відбудеться панахида, адже за історичними даними саме в цей час відбувся розстріл. Після того ми символічно завершимо виставу",- анонсував Держипільський.