З початку року до бюджету Франківщини надійшло 432,1 млн.грн. земельного податку


З початку 2018 року до місцевого бюджету Івано-Франківщини суб’єктами господарювання сплачено 432,1 млн.грн. земельного податку.

У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року плата за землю зросла на 24,5 млн. грн. Про це повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

Із загальної суми надходжень, юридичні особи забезпечили до скарбниці  367,5 млн. грн. земельного податку та фізичні особи – 64,6 млн. грн.

Слід зазначити, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нагадаємо, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

При зміні протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Щодо фізичних осіб, нарахування сум податку проводиться контролюючими органами, які надсилають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.