З початку року на Прикарпатті у закладах харчування отруїлись 42 дитини


За 8 місяців поточного року по Україні працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 114 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1377 осіб, з них 770 дітей (60%).

За аналогічний період 2018 року було розслідувано 124 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1457 осіб, з них 769 дітей (52,8%). Про це повідомляє Держпродспоживслужба в області.

У Івано-Франківській області за 8 місяців зареєстровано 6 спалахів харчових отруєнь, від яких постраждало 65 осіб, з них 42 дитини (64,6%), за аналогічний період минулого року було зареєстровано 5 спалахів, від яких постраждало 48 осіб, з них 22 дітей (46%).

Спалахи реєструвалися на території Яремчанської міської ради (3- приватна садиба «У Мирона», готель «У Мар’яни і Назара», приватна оселя гр.Якуб’як М.І.) в Коломийському (1- кафе «Вербіж»), Верховинському (1- готельний комплекс «Гостинний дім «Горицвіт») районах, в м.Івано-Франківську (1-в побуті).

Серед розслідуваних спалахів розподіл в області за місцем виникнення наступний: 2 в приватних садибах та 2 в готельних комплексах, які надавали послуги з організованого відпочинку дітей, 1 в закладі ресторанного господарства під час проведення весільного банкету, 1 в побуті. В оздоровчих та відпочинкових закладах області спалахи не реєструвалися.

Більшість випадків пов’язані із вживанням рибної продукції, у тому числі 13 - ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції придбаної у магазинах та на офіційних ринках, ще 1 випадок ймовірно пов’язаний із вживанням м’ясної продукції промислового виробництва (снеки «М’ясні палички Meat Sticks» (сушене м'ясо птиці) та паштети в поліетиленовій упаковці).

В Івано-Франківській області в поточному році зареєстровано 5 випадків захворювань на ботулізм, під час яких постраждало 6 осіб, померлих 0. Всі випадки пов’язані з вживанням в їжу м’ясних консерви домашнього приготування.