З суперечками новостворений Франківський апеляційний суд обирає першого голову


Сьогодні, 2 жовтня в Івано-Франківському обласному апеляційному суді розпочалися збори суддів.

На засіданні присутні 15 діючих суддів. На них повинні вибрати голову суду, його заступників та секретаря судової палати інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Варто зауважити, що це перші вибори голови новоствореного Івано-Франківського апеляційного суду.

Перед висуненням кандидатур, суддя Малеєв зауважив, що закон не дозволяє кілька разів поспіль обирати одну і ту ж особу. Тож суддя запропонував висунути нову кандидатуру, яка не займала цю посаду.

"Людина, яка висуває себе кілька разів поспіль, має свої якісь причини бути на цій посаді. Хочеться, щоб рівень довіри до суду виріс, а це перший крок",- закликав Малеєв.

Водночас суддя Кукурудз, не погодився з колегою.

"Треба поважати себе і з повагою відноситись до колег. Я вважаю, що позиція мого колеги не правильна, тож пропоную кандидатуру Богдана Гриновецького на посаду",- сказав суддя.

Втім, суддя Малеєв наголосив, що це його думка і в суспільстві це обговорюють. 

"Рівень довіри це не підвищує",- сказав Малеєв.

Це викликало суперечку між суддями, мовляв їх колега просуває свої амбіції. Опісля головуючий засідання попросив висунути кандидатури на посаду голови суду. На посаду голови суду запропонували діючого голову Богдана Гриновецького та суддю Віталія Девляшевського.

Опісля кандидати розповіли про своє бачення подальшого розвитку суду.

У своєму виступі Богдан Гриновецький сказав, що цей суд новостворений 

"Забудьте про все, що я робив у старому суді. Це абсолютно новий суд і все починається з нової сторінки. Багато хто з нас має родичів у суді. Так, моя дитина працює помічником судді, але немає заборони на професію. Я офіційно звертався в Раду суддів України і вони сказали, що жодного порушення в цьому немає",- сказав Гриновецький. 

У свою чергу суддя зауважив, що висунення його кандидатури є несподіванкою.

"Всі ми знаємо, який ми шлях пройшли, щоб надалі судити. Це великий кредит довіри до нас. За жодних обставин не можна втрачати довіру суспільства. Я буду продовжувати просувати відкритість і прозорість суду. В жодній державі немає повної довіри до суду, але намагатися відновити довіру, це буде моє перше завдання якщо ви мене оберете. Також гарантую прозорість прийняття рішень, які стосуються нашого колективу",- пообіцяв Девляшевський.

Опісля надали слово представникам громадськості. Зокрема активісти наголосили, що дуже важливо, обрати нових людей, аби вони розуміли, що треба розвиватись.

Втім суддя Васильєв не погодився з активістами і сказав, що підтримує Гриновецького, адже він не втручається в роботу суддів.

Після обговорення кандидатур, оголосили перерву, щоб лічильна комісія підготувала бюлетні для голосування.