З травня франківцям нараховуватимуть пеню за несвоєчасну оплату комунальних послуг


За словами першого заступника директора міського департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою Ігоря Сенчука, нарахування пені передбачене Законом України «Про житлово-комунальні послуги», який український парламент ухвалив ще у 2017 році.

Документ був опублікований у газеті «Голос України» від 9.12.2017 р. Наступного дня він набув чинності та вводиться в дію з 1 травня 2019 року, за винятком статей, зазначених у другій та третій частинах пункту 1 прикінцевих та перехідних положень, пише ЗК

Відповідно до п. 1 ст. 26 закону, у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, споживач зобов’язаний  сплатити пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не більше 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Водночас пеня не нараховується при заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії чи заборгованості споживачу з оплати праці, підтвердженої належним чином.

І. Сенчук також зазначив, що відповідно до підпункту 10 п. 2 ст. 7 цього закону індивідуальний споживач зобов’язаний сплачувати у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги пеню у розмірах, встановлених законом або договорами про надання таких послуг. Ця стаття закону вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.

За словами І. Сенчука, загальна заборгованість мешканців Івано-Франківська за спожиті житлово-комунальні послуги станом на 1 грудня 2018 року становила 139,9 млн. грн. З них за послуги з теплопостачання – 93,1 млн. грн. (70,7 млн. ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та 22,4 млн. грн. «Станіславській теплоенергетичній компанії»), за водопостачання і водовідведення – 22,4 млн. грн., 11,1 млн. грн. – за утримання житла та 12,3 млн. грн. – за вивезення твердих побутових відходів.