З’явився текст указу Порошенка про воєнний стан


Президент Петро Порошенко підписав указ №390/2018, який передбачає введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження в Україні воєнного стану.

Про це інформує сайт глави держави, пише Укрінформ.

Так, своїм указом Президент постановив увести в дію рішення РНБО від 26 листопада 2018 року "Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні".

"Запропонувати Президентові України ввести з 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року воєнний стан в Україні строком на 60 діб до 14 години 00 хвилин 25 січня 2019 року", - йдеться в рішенні РНБО.

Також цим документом було запропоновано доручити Міністерству закордонних справ звернутися до держав, що підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, з пропозицією негайно організувати консультації з приводу акту збройної агресії Російської Федерації проти України. 

Крім того, МЗС доручено ініціювати скликання засідань Ради безпеки ООН, Постійної ради Організації з питань безпеки і співробітництва в Європі. 

Зовнішньополітичне відомство має також організувати консультації Президента України, міністра закордонних справ України з лідерами союзницьких і партнерських держав, Європейського Союзу, керівництвом ООН, ОБСЄ, інших міжнародних організацій.

Двом відомствам - МЗС і Міністерству інформаційної політики - доручається організувати інформаційну кампанію щодо доведення до керівництва іноземних держав, впливових міжнародних політичних, економічних, громадських кіл об’єктивної інформації про черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України.

Міністерству оборони, Генеральному штабу Збройних сил поставлене завдання уточнити мобілізаційний план Збройних сил України, зокрема обсяги призову резервістів оперативного резерву першої черги.

Крім того, Генштабу доручено: невідкладно подати Президентові пропозиції щодо введення в дію документів з питань застосування Збройних сил України та інших військових формувань; організувати протиповітряну оборону України з метою прикриття важливих державних об’єктів, промислових районів, адміністративних центрів держави та угруповань військ (сил) від ударів з повітря; внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо залучення інших військових формувань та правоохоронних органів до здійснення заходів правового режиму воєнного стану; передбачити заходи часткової мобілізації, організувати та провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву у необхідних обсягах.

Водночас Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки поставлено завдання вжити невідкладних заходів з метою забезпечення громадського порядку, охорони і оборони об’єктів критичної інфраструктури, охорони іноземних дипломатичних представництв.

Зокрема, СБУ доручено посилити контррозвідувальне, антитерористичне та контрдиверсійний режими, а також інформаційну безпеку.

Також СБУ, Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації мають забезпечити кібербезпеку.

Адміністрація Державної прикордонної служби має посилити і охорону державного кордону з РФ та адміністративної межі з АР Крим.

При цьому 12 пункт рішення РНБО засекречено.

Ззаначається, що указ Президента набуває чинності з дня його опублікування. Контроль за виконанням рішення РНБО покладений на секретаря відомства Олександра Турчинова.

Нагадаємо, 25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення. 

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки, і звернувся до Верховної Ради за схваленням відповідного рішення.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.