За 4 місяці Ахметов заробив на Бурштинській ТЕС мільярд, - голова профспілки


Сьогодні, 27 липня в Івано-Франківську відбулося засідання тимчасової контрольної комісії облради на якому обговорили питання приватизації Бурштинської ТЕС.

Зокрема йшлося про виконання інвестиційних зобов’язань ДТЕК Західенерго.За словами голови профкому Бурштинської ТЕС Руслана Карвацького після передачі ТЕС у приватну власність були підписані інвестиційні зобов’язання, які не виконуються.

«Зокрема, що стосується екології, у нас є 12 блоків з яких тільки на 5 і 7-му є спеціальне обладнання для вилову оксиду азоту і сірки. Решту 10 блоків працюють без такого обладнання. Також згідно договору ДТЕК мали вкладати кошти у відновлення спорткомплексу. Проте там досі немає даху на роздягальні, не встановлена вентиляція. Ми зверталися, щоб вони виконали інвестиційні зобов’язання, проте реакції не було. Що стосується підвищення зарплат, в договорі було прописано, що зарплата піднімається на рівні інфляції. З того часу інфляція збільшилась на 100%, проте зарплату не підняли. Керівництво спеціально пише про збитковість ТЕС. Проте, я писав фінансовий розрахунок по кількості виробленої електроенергії, скільки пішло на експорт. Тож можу сказати, що тільки по Бурштинській ТЕС за вересень-грудень  минулого року Ахметов заробив чистими 1 млрд. грн.», - каже Карвацький.

В той же час за його словами, керівництво ДТЕК ігнорує вимоги щодо безпеки праці. Зокрема голова профспілки стверджує, що працівники працюють при температурі більше 40 градусів, втрачають здоров’я, але при цьому вони не застраховані.

Вислухавши виступ очільника профспілки, члени комісії попросили його підтвердити свої слова відповідними документами, адже звинувачення досить серйозні. Опісля слово надали очільниці Бурштина, щоб вона розповіла як компанія виконує обов’язки перед містом.

«В 2012 році бурштинці добровільно продавали свої акції ТЕС. За ці кошти хтось вивчив дітей, хтось купив собі щось, тому ніяких претензій щодо продажу акцій немає. Сьогодні ми відносимося до ТЕС, як до бізнесу. Всі господарські моменти ми опрацьовуємо і вирішуємо. Що ж стосується ситуації, яка зараз склалася, то це внутрішній конфлікт на підприємстві і міста він не стосується», - пояснила Джура.

Оскільки підприємство на приватизацію передавав Фонд держмайна, члени комісії поцікавились у начальника регіонального відділення Фонду Тараса Греня чи вони перевіряли виконання інвестиційних зобов’язань.

«Кожен державний орган діє виключно у визначених межах. Регіональне відділення взагалі немає відношення до приватизації ТЕС. Тому я не можу відповісти на ваше питання. Перевіряти виконання договору може тільки Фонд держмайна. Якщо нас уповноважать здійснити перевірку ми її проведемо, якщо ні то ні. Тому, якщо ви хочете перевірити щось, звертайтесь з запитом у Фонд», - пояснив Грень.

Таку ж пораду звертатись з запитом щодо фінансових питань в Державну фіскальну службу членам комісії дала і представник обласної ДФС.

У підсумку комісія вирішила надіслати запити щодо перевірок у відповідні органи. Після отриманих відповідей буде напрацьований подальший план дій.