За бійку і зрив сесії - вивести: Франківська облрада розгляне зміни до регламенту


21 вересня в Івано-Франківську відбудеться 23-тя сесія обласної ради. На розгляд винесено 62 питання. Такий проект порядку денного рекомендувала до розгляду депутатського корпусу президія обласної ради.

За словами голови обласної ради Олександра Сича, практично всі проекти рішення були опубліковані на офіційному сайті обласної ради згідно чинного законодавства та розглянуті у профільних депутатських комісіях. Решта питань, які найдішли з порушеннями термінів, включені до порядку денного сесії з уваги на їх актуальність та необхідність оперативного прийняття рішень по них.

Розгляд розпочнеться із обговорення звернень до центральних органів влади. Вони стосуватимуться врегулювання статусу лісів комунальної власності та необхідності реформування лісової галузі, перевірки дотримання дочірнім підприємством Національної акціонерної компанії "Надра України" "Західукргеологія" вимог законодавства у сфері геологічного вивчення надр, законодавчого врегулювання перерахунків пенсій колишнім державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування, стану виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області, приведення у відповідність до Закону України "Про ринок природного газу" Постанови НКРЕКП "Про затвердження Кодексу газорозподільних систем".

Окрім того, на сесії планують прийняти звернення щодо недопущення екстрадиції громадян до Російської Федерації. Як відомо, Генпрокуратура України за запитом ФСБ відправила у Російську Федерацію інгуша Тимура Тумгоєва, який нібито брав участь у боях у зоні АТО на боці України.

"Ми знаємо про прецендент з інгушем Тимуром Тумгоєвим і вважаємо це проявом цинізму та неповаги до добровольців АТО. Українська прокуратура блискавично зреагувала на запит агресора, навіть незважаючи на рішення ООН про припинення екстрадиції. Хочеться, щоб таким випадки більше не повторювались. Тому пропонуємо прийняти таке звернення", - зазначив депутат облради Роман Білик.

Також до розгляду депутатів запропоновано інформацію про виконання обласного бюджету за І півріччя 2018 року, внесення змін до головного фінансового документу і до рішень обласної ради щодо розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Крім того, сесія розгляне питання про внесення змін до регламенту. Згідно проекту рішення, регламент обласної ради пропонується доповнити таким пунктом:

"Право особи бути присутньою на пленарному засіданні ради може бути обмежено у випадку вчинення нею будь-яких дій, що перешкоджають роботі ради, її органів та депутатів, а також з метою недопущення протиправних дій (вчинення бійки, хуліганських дій, появи у нетверезому стані, викриків тощо). У таких випадках присутня особа може бути виведена із залу засідань працівниками уповноважених органів правопорядку", - йдеться у документі.

Як підкреслив голова Івано-Франківської облради Олександр Сич, мова йде про виведення особи із зали у разі перешкоджання роботи сесії та хуліганської поведінки.

"Ми ніяким чином не хочемо порушувати закон та боронити громадськості, журналістам чи активістам приходити на сесії. Намаємось створити робочі умови для всіх у сесійній залі - є виділені окремі місця, облаштована ложа. Але вже маємо випадки хуліганської поведінки у залі, зриву сесії та тиску на депутатів. І через наближення виборів це ще більше радикалізується. Відтак, мусимо прописати у яких випадках особу можуть вивести із залу. Адже депутати не можуть працювати в неналежних умовах", - зазначив Олександр Сич.

Разом з цим під час сесії планується заслухати інформацію прокурора області та начальника Головного управління Національної поліції в області про результати діяльності відповідних органів за перше півріччя 2018 року, обговорити зміни до перспективного плану формування територій громад області та внести зміни до Програми про відродження Галича 

"Мусить дбати облрада про Галич, бо Кабмін не хоче. Знаєте, що відпопіли на нашу пропозицію прийняти програму на Всеукраїнському рівні? Відписали, що вже є обласна програма і цього досить", - підкреслив Сич.

Низка питань, включених до проекту порядку денного, стосуються доповнення Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки, внесення змін до одинадцяти діючих обласних програм та прийняття шести нових.

Серед іншого, прикарпатським обранцям пропонується до розгляду блок кадрових питань та проектів рішень, спрямованих на впорядкування майна і земельних ділянок спільної власності громад області.