За минулий рік ОТБ "Галичина" заробила 3,5 мільйона гривень


Сьогодні, 21 лютого в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Серед іншого, депутати розглянули питання про «Звіт про фінансово-господарську діяльність ОТБ "Галичина" за 2018 рік і план на 2019 рік», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами генерального директора ОТБ «Галичина» Ігоря Дебенка, за підсумками 2018 року в фінансово-господарському аспекті вдалось зберегти прибутковість телеканалу, він розвивається.

Так, минулого року «Галичина» чистий прибуток каналу склав 263,8 тисячі гривень. Цьогоріч очікують ще більшого зростання з огляду на одразу дві виборчі кампанії. Для порівняння, у 2017 році, коли Дебенко лише прийшов на телеканал, за підсумками 2016 року підприємство було збитковим. Якщо брати дохід від надання платних послуг, то в минулого року він склав 3,43 мільйона гривень.

Водночас у 2016 було трохи більше мільйона гривень, а вже 2017 – 2,4 мільйона.

«Середня заробітна плата на телеканалі складає близько семи тисяч гривень. Втім, на нашу думку існуюча система оплати праці, яка притаманна телебаченню комунальної форми власності не відповідає реаліям. У нас така специфіка, що журналісти отримують зарплату по одній постанові, нежурналісти - за іншою, але вже за тарифними розрядами. А перший тарифний розряд сьогодні абсурдно встановлений на рівні прожиткового мінімуму! До прикладу, у телеоператора за найвижчим тарифним розрядом посадовий оклад суттєво менший, ніж мінімальна заробітна плата. Це не залежить ні від обласної ради, ні від облдержадміністрації, але нівелюється цінність праці як такої. І я не кажу за інші категорії посад технічного характеру», - зауважив Ігор Дебенко.

Минулого року на трансляцію було спрямовано 3,5 мільйони гривень. Зокрема, на аналогове мовлення - 624 тисяч, цифрове – 308 тисяч, супутникове – 2,63 мільйона. Також на доставку сигналу витратили 170 тисяч гривень.

«Станом на сьогодні єдиний телеканал в області, який припинив мовлення в аналоговому форматі, відповідно до прийнятих Нацрадою рішень про відключення в Україні аналогового мовлення, стала "Галичина". Інші студії наразі до весни продовжують мовлення, визначаючись з можливостями переходу на цифрову ліцензію. ОТБ "Галичина" здійснює мовлення в сучасних цифровому та супутникових форматах. Завдяки останньому ми присутні в кабельних мережах більшості обласних центрів. Разом з тим, користуючись відключенням аналогового мовлення, оператор цифрового "Зеонбуд" практично одразу ж задекларував істотне підвищення тарифів на свої послуги. За наданою інформацією до кінця року вони зростуть практично вдвічі», - зазначає гендиректор.

Ігор Дебенко акцентував, що нещодавно вдалось дещо оновити матеріально-технічне забезпечення, зокрема придбати нові студійні камери. Тож вчора телеканал почав тестування, щоб перейти на новий сучасний формат мовлення 16×9.