За несвоєчасну виплату зарплати прокуратура Прикарпаття притягнула до відповідальності 27 посадовців


З огляду на пріоритетність захисту прав громадян на своєчасне отримання винагороди за виконану роботу органами прокуратури Івано-Франківської області систематично проводяться перевірки щодо своєчасної виплати заробітної плати.

Завдяки вжитим заходам упродовж 2013 року залишалася стабільною відсутність боргів з оплати праці в Богородчанському, Верховинському, Долинському, Коломийському, Калуському, Косівському, Надвірнянському, Снятинському, Тлумацькому районах та місті Яремче. У Городенківському та Рогатинському районах відсутня заборгованість із виплати заробітної плати економічно активних підприємств.

На виконання документів прокурорського реагування виплачено більше 11 млн. грн.   заробітної плати, до відповідальності притягнуто 27 посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування, в тому числі 5 посадових осіб органів державного контролю, судами області розглянуто та задоволено 105 позовів даної категорії на суму 400 тис. грн., реально виконано позовів прокурора на суму 201 тис. грн.

За фактами умисної невиплати заробітної плати органами прокуратури області у поточному році розпочато 13 кримінальних проваджень.

Під час перевірок у цій сфері було виявлено факти протиправних дій керівників підприємств, які умисно допускають заборгованість із заробітної плати.

До прикладу, прокуратурою м. Івано-Франківська встановлено, що службові особи комунального підприємства «Торговий дім» (об’єднання) «Галичина» умисно не виплатили 158 тис. грн. заробітної плати працівникам за період вересень 2012 - серпень 2013 років.
За результатами перевірки прокуратурою м. Івано-Франківська у жовтні внесено відомості до ЄРДР про вказане правопорушення, досудове розслідування проводиться СВ Івано-Франківського МВ УМВСУ в області.

Перевірки у цій сфері тривають.