За незаконні оборудки Івано-Франківському підприємству доведеться сплатити до бюджету 4,4 млн. грн.


Саме таку суму податків та штрафних санкцій нарахували йому працівники міської ДПІ за результатами проведеної перевірки.

Міндоходівці встановили, що підприємство надавало посередницькі послуги у сфері торгівлі будівельним обладнанням, в тому числі при здійсненні імпортних операцій. Ухиляючись від сплати податків, воно проводило сумнівні фінансові оборудки, використовуючи фіктивних контрагентів. Зокрема, з окремими постачальниками операції мали безтоварний характер, тобто проводились «на папері». В результаті цього підприємство не лише занизило до сплати податок на прибуток та ПДВ, але і не забезпечило надходження імпортного товару згідно здійсненої передоплати нерезиденту в сумі 130 тис.євро.

За матеріалами перевірки івано-франківські працівники Міндоходів додатково нарахували підприємству податок на прибуток в сумі майже 2 млн.грн. та податок на додану вартість 1,4 млн.грн.  Крім того, нараховано пеню за порушення термінів поставки товарів нерезидентом в сумі 430,0 тис.грн. та штрафну санкцію за неподання довідки щодо декларування валютних цінностей в сумі 680,0 гривень.

Хоча підприємство неодноразово оскаржувало в суді рішення міських міндоходівців щодо донарахування йому податку на прибуток та ПДВ, нещодавно Львівський апеляційний суд «поставив крапку» у цій справі – рішення правомірне, податки та штрафні санкції необхідно сплатити.

Більше того, проти порушників законодавства відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків) та ч.2 ст.366 (підроблення документів) Кримінального кодексу України.