За прикладом Франківська Чернігів хоче купити вживані тролейбуси


На щотижневій розширеній нараді чернігівського міського голови його заступник Андрій Черненко проінформував присутніх про результати своєї робочої поїздки разом з керівником ЧТУ Русланом Ємцем до Івано-Франківська.

Метою відрядження було вивчення переваг і недоліків закупівлі вживаного європейського електротранспорту.

Три роки тому Івано-Франківськ придбав 10 тролейбусів австрійської збірки «MAN» 1994-96 років випуску та польської збірки «Volvo» 2008 року. Останні - 18-метрові «гармошки». До цього вони експлуатувалися приблизно по 7 років. Після цього три роки в українському місті від'їздили майже без зауважень.

Ціна одного такого тролейбусу - від 600 тисяч гривень до 1,2 мільйонів гривень, у той час як ціна за один новий тролейбус, яку платив Чернігів – 4,9 мільйони гривень. Економія коштів виходить приблизно в 5 разів.

Але є й мінуси - зокрема, те, що ремонт і періодичне технічне обслуговування європейського електротранспорту, за умовами продажу, здійснюється тільки зарубіжними фахівцями. Окрім того, машини більш старшого віку у Європі випускалися з високою підлогою, а Чернігів прагне перейти на низькопідлогові, більш зручні для маломобільних груп населення.

Владислав Атрошенко додав, що ціна нижча в 5 разів – це вагомий аргумент. Тому, можливо, вигідніше придбати 25 одиниць вживаної техніки європейських марок у хорошому стані ніж 5 нових тролейбусів. 

Наразі, за словами Андрія Черненка, місто збирає додаткову інформацію на цю тему. Зокрема, розіслані запити до європейських міст щодо наявної в них пропозиції такого електротранспорту.